Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Idag firas 112

Genom att ringa ett enda samtal når du samhällets alla hjälpresurser, så som till exempel polis, räddningstjänst, ambulans, fjällräddning, giftinformation, socialjour och jourhavande präst. I Sverige kommer det varje år in 3,5 miljoner nödsamtal på nödnumret 112. Dessa ska besvaras på mindre än åtta sekunder för att alla som ringer i en nödsituation ska få bästa möjliga hjälp så snabbt som möjligt.

112 är nödnumret som gäller i Europa. Var du än befinner dig i EU kan du ringa 112 och få hjälp i en nödsituation. Det här uppmärksammas i hela Europa varje år den 11 februari.

Alla är viktiga i en nödsituation

Alla är oerhört viktiga för en effektiv hjälp i en nödsituation. När du ringer 112 kommer operatören att fråga tre saker:


  • Vad har hänt?
  • Var har det hänt?
  • Vilket nummer ringer du från?


Försök att svara så noggrant du kan på frågorna. Det underlättar för operatören som skickar ut rätt hjälpresurser till den/de nödställda.


112 gäller i hela EU

Nödnumret 112 fungerar i alla EU-länder. Det är avgiftsfritt att ringa 112 både i det fasta telefonnätet och i mobiltelefonnätet. Till skillnad från Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112 i alla EU-länder så hamnar man rätt ändå.


Den europeiska 112-dagen instiftades 2009 av Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet.  Syftet är att få upp vetskapen om nödnumret 112 och att det gäller i hela EU.


Tänk på att bara ringa 112 i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp.

Senaste publiceringsdatum: 2017-02-11
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna