Här hittar Du aktuell information från miljökontoret.
____________
Fåglar ses ofta som ett positivt inslag i vår bostadsmiljö. Men när fåglar, exempelvis kråk- och måsfåglar, blir för många och bygger bo nära våra bostäder kan närheten uppfattas som en störning. Fåglarna kan upplevas som hotfulla, högljudda eller skräpar ner genom att sprida runt avfall.
Fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder
Fastighetsägaren har ett ansvar för att förebygga störningar, från bland annat fåglar, enligt miljöbalken. Nedan följer några tips till dig som är fastighetsägare:
Kommunen får varje år in klagomål gällande störande fåglar och framför allt svarfågel. I beslut och domar både från länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen görs bedömningen att störningar från svartfågel normalt inte anses som skadlig för människors hälsotillstånd och därför inte heller en olägenhet för människors hälsa i miljöbalkens mening.
All typ av jakt på djur inklusive nertagning av bo och förstörelse av ägg regleras genom jaktlagen (1987:259) och Jaktförordningen (1987:905). Jaktlagen säger att allt vilt (inklusive deras bon och ägg) är fredat och få endast jagas om det medges i jaktlagen, jaktförordningen, eller med beslut som meddelats med stöd av dessa.
____________
Bilen ska inte tvättas hemma. När man tvättar bilen på gatan rinner farliga tungmetaller och oljerester med vattnet ned till våra dagvattenbrunnar och sedan vidare till närmsta vattendrag, sjö eller hav. Genom att tvätta bilen hemma förgiftas marken där vi bor och våra barn leker, sjön och stranden där vi badar. Miljön för fiskar, skaldjur och vattenlevande organismer påverkas också negativt. Bilen ska tvättas i en fordonstvätt, där separeras vattnet från olja och giftpartiklar som hanteras i separata reningsverk.
Tungmetaller rakt ut i naturen
Genom att tvätta bilen hemma sprids olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink i närmiljön. Ämnena genomgår inte någon rening överhuvudtaget utan spolas rakt ut i naturen. Det är samma sak som att stå vid din favoritsjö och hälla ut ämnena i vattnet.
Välj biltvätten
Välj biltvätten istället för tomten, ta hand om din bil samtidigt som du skonar dig och miljön från onödiga gifter. Att tvätta bilen på en biltvätt är en liten insats för varje individ som har stor betydelse för miljön. Det går lika bra att tvätta bilen i en automattvätt som i en gör det själv-tvätt. Den viktiga skillnaden mellan att tvätta hemma och på biltvätt är att biltvättar renar vattnet från de skadliga ämnena. På tvättanläggningen genomgår vattnet en reningsprocess, innan det leds vidare till det kommunala reningsverket där det renas en gång till.
Miljömärkta bilvårdsprodukter
I gör det själv-tvättar får man ta med egna bilvårdsprodukter. Välj då miljömärkta alternativ! Svanen eller Bra Miljöval är exempel på märkningar som tar stor hänsyn till miljön. Idag finns det miljöanpassade produkter för både biltvätt, avfettning, bilvax med mera. Såpa för biltvättning är ett exempel på ett miljövänligt val. Gällande avfettning är det i regel bara under vinterhalvåret som bilen behöver avfettas. Kallavfettningsmedel är baserat på nafta som är en petroleumprodukt som är särskilt skadlig för människor och vattenmiljö. Välj ett miljömärkt avfettningsmedel, det är lika effektivt och bättre för miljön.
Har du inte tillgång till biltvätt?
Om man faktiskt inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Gräset stoppar upp de skadliga ämnena och hindrar de från att nå våra vattendrag, sjöar och hav. I undantagsfall kan man tvätta på en grusplan, om man vet att den inte är dränerad och att det inte finns dagvattenbrunnar i närheten. Biltvätten bör inte heller ske i närheten av vattentäkter, till exempel en grävd brunn. Då riskerar föroreningarna att hamna i dricksvattnet.
_____________
Samhällsbyggnadsförvaltningen
Miljökontoret
Storgatan 7
265 80 ÅSTORP
Anders Aronsson
Miljöchef
Tel. 042-640 82
anders.aronsson@astorp.se
Övergripande frågor, bekämpningsmedel, lantbruk, miljöskydd, enskilda avlopp, strandskydd
Anna Hjortenskiöld
Miljöinspektör
Tel. 042-640 35
Värmepumpar, hälsoskydd, klagomål bostäder, inomhusmiljöer, avfall, svartfågel, offentliga lokaler
Boban Lukic
Miljöinspektör
Tel. 042-640 36
boban.lukic@astorp.se
Livsmedel, tobakstillsyn, receptfria läkemedel
Caroline Liljegren (föräldraledig)
Miljöinspektör
Tel. 042-640 35
Värmepumpar, hälsoskydd, klagomål bostäder, inomhusmiljöer, avfall, svartfågel, offentliga lokaler
Petra Johansson
Miljöinspektör
Tel. 042-640 94
petra.johansson@astorp.se
Enskilda avlopp, lantbrukstillsyn, köldmedia, kommunala naturreservat
Rebecka Christoffersson
Miljöinspektör
Tel. 042-640 64
rebecka.christoffersson@astorp.se
Miljötillsyn, företag, vindkraft, förorenad mark, schaktmassor, dagvatten
Läs vidare
Taxor (pdf, 916.7 kB)