Hållbar utveckling på Kolhuggarens förskola

Bild

Foto: Håll Sverige rent

Skräpplockarveckan närmar sig sitt slut och 1551 barn och unga i kommunen har bidragit till ett finare Åstorp genom skräpplockning i hela kommunen. Kolhuggarens förskola i Nyvång är en av de förskolor som varit med.

På Kolhuggarens förskola är hållbar utveckling en självklarhet i vardagen. De använder naturen och dess resurser i sin pedagogik och har ett ständigt miljötänk. Dessutom har en av barngrupperna skräp som tema under våren.

- Barnen är medvetna om vad de ska tänka på när det gäller natur och hållbarhet. Vi pratar dagligen om vad hållbar utveckling innebär, berättar CaritaPersson, förskollärare på Kolhuggaren.

Men just denna vecka har nedskräpnings konsekvenser fått lite extra utrymme. I tisdags begav sig barnen och personal ut på en skräpplockarrunda i Nyvång. De hittade plaster, glas, burkar och mycket mer skräp, som folk har slängt i naturen.

- Min påse blev full på studs, berättar Hugo som går på förskolan.

Hugo fick sedan tillsammans med sina kamrater sortera skräpet i olika påsar som sedan återvinns på rätt sätt. Men vissa saker tar de själva tillvara på för att återvinna till något nytt. En plåtlåda ska bli till ett dockhus, tygrester får bli dockhusets gardiner.

Konsekvenser för både natur och djur

Nedskräpning påverkar både natur och djuren. På förskolan får barnen lära sig om konsekvenserna från flera aspekter.

- Vi är utomhus mycket och barnen lär sig mycket om olika smådjur. De vet om att nedskräpning inte bara är fult utan det skadar också djuren, berättar Lena Hallberg, barnskötare på förskolan.

Arbetet slutar inte efter denna vecka, utan det är ständigt pågående. Kommunen är tacksam för alla de barn och unga som har gjort en insats för miljön och ett renare Åstorp denna vecka!

Senast ändrad • 2020-04-06