Årets kulturstipendium och kulturpris och har delats ut

Bild

Under fredagen delade kultur- och fritidsnämndens ordförande Stig Rådström och 2:vice ordförande Eva Nilsson ut kulturpris och kulturstipendium. På bilden är Eva Nilsson, Agnes Colijn, pristagaren av kulturstipendiet och Stig Rådström.

Stort grattis till Agnes Colijn som vann Åstorps kommuns kulturstipendium och till Nyvångs gruvmuseum, vinnare av årets kulturpris 2020.

Agnes Colijn tilldelas Åstorps kommuns kulturstipendium för 2020. Kulturstipendiet delas ut årligen till unga personer som står i början av sin konstnärliga bana och syftar till att främja den enskildes utveckling inom det kulturella området. Motiveringen löd enligt följande:

”Redan i tidig ålder har Agnes visat stort intresse och engagemang för musik. Hon har lagt otaliga timmar på att spela tillsammans med och för andra, och på att utvecklas som musiker. Hon väljer alltid sin egen väg, som till exempel att gå flygteknikerlinjen trots att hon egentligen tänkt välja en musiklinje, eftersom det inte stämde överens med hennes ambitioner. Men på något sätt leder det alltid tillbaka till musiken. Det måste vara, som Agnes själv skriver, att musik är magi.”

Kulturpriset gick till Nyvångs gruvmuseum

Åstorps kommuns kulturpris delas årligen ut som belöning till personer, föreningar eller företag som under en längre tid gjort en värdefull insats för kulturlivet i Åstorp. 2020 års kulturpris tilldelades Nyvångs gruvmuseum med följande motivering:

"Kulturpriset 2020 tilldelas Nyvångs Gruvmuseum som med ideella krafter bevarar och tillgängliggör ett kulturhistoriskt arv. Gruvmuseet förmedlar geologiskt och industrihistoriskt intressanta aspekterna av gruvnäringen. Därtill lyckas man på ett utmärkt sätt gestalta det vardagsliv som gruvortens invånare en gång levde.”

Kulturpris Nyvångs gruvmuseum 2020

Längst till höger är Jan Peterson från Nyvångs gruvmuseum, mottagaren av kulturpriset.

Senast ändrad • 2020-06-09