Minska risken för smittspridning runt julbordet

Bild

Snart börjar den tid då många går ut och äter julbord med kollegor, familj eller vänner. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tänker på att undvika trängsel.

För att kunna skapa en säker miljö att vistas i är det viktigt att både restaurangen och besökare känner till vilka regler och rekommendationer som gäller. Viktigt att tänka på är att råden och rekommendationerna kan snabbt ändras.

Självbetjäning är okej - men förhindra trängsel

Gäster får själva hämta sin mat vid en buffé, det vill säga ett julbord. Restaurangen ska då ansvara för att det inte uppstår trängsel i kön till eller framme vid julbordet. Gäster som hämtar mat vid julbordet måste också kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.

Restaurangen kan förhindra trängsel genom att markera på golvet var gästerna ska stå i kö eller erbjuda flera olika bord där gäster kan hämta mat. Ett alternativ är att personalen förbereder jultallrikar och serverar gäster vid bordet.

Alla måste sitta när de äter och dricker

Gäster måste sitta när de äter och dricker. Det gäller även välkomstdrink, mingel eller liknande. Det är dock tillåtet att låta gästerna hämta maten eller drycken vid en bardisk eller en buffé, under förutsättning att de sedan kan gå till sitt bord utan att riskera att trängas med andra gäster. 

Stora sällskap ska delas upp på flera bord

Stora sällskap ska delas upp på flera bord. Det får sitta max åtta gäster från samma sällskap vid varje bord. Det ska dessutom finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet. Det är alltså viktigt att möblera så att varje gäst får gott om utrymme.

Information till gästerna

Det ska finnas tydlig information till gäster om att de ska:

  • hålla avstånd till varandra
  • stanna hemma vid symptom
  • tvätta händerna
  • sitta ned när de äter eller dricker

Tillstånd vid uppträdande eller konserter

Vid uppträdanden som sker på ett serveringsställe kan det krävas tillstånd från Polismyndigheten. Det är verksamhetens eget ansvar att ta reda på vilka eventuella tillstånd som behövs.

Vid konserter och andra evenemang är det viktigt att gäster ges möjlighet att hålla avstånd till varandra och att de sitter ned.

Senast ändrad • 2020-11-04