Skärpta coronarestriktioner förlängs i Skåne

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Region Skånes smittskyddsläkare beslutat att förlänga de skärpta regionala råden till och med 13 december. Åstorps kommun följer utvecklingen kring coronaviruset och agerar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Mot bakgrund av spridningen av covid-19 i Skåne län bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande finns behov av lokala allmänna råd. Folkhälsomyndigheten har därför fattat beslut om att förlänga de skärpta allmänna råden som sedan tidigare gäller i Skåne.

- Tyvärr minskar inte smittspridningen och nu måste vi alla hjälpas åt att följa de förlängda rekommendationerna för att få stopp på smittan. Läget är allvarligt men jag är övertygad om att vi kan vända det här om vi håller i, håller ut och håller avstånd, säger Jonas Jönsson, kommunchef i Åstorps kommun.

Skärpta råd i Skåne

De lokala råden för Skåne gäller till och med den 13 december. Ta ditt ansvar och hjälpa till att minska smittspridningen genom att följa råden:

 • Undvik att umgås inomhus med andra personer än de som du bor med. Risken för att bli smittad ökar när du träffar andra än de som du bor med eller träffar regelbundet. Du som bor ensam kan umgås med några få personer. Undvik att ordna eller delta i fester och andra privata tillställningar.
 • Undvik att åka tåg, buss eller annan kollektivtrafik. Du kan resa om du måste, till exempel resa till jobb, skola eller för att söka vård. Håll då avstånd och låt andra stiga av innan du stiger på.
 • Undvik att vara i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel affärer och köpcentrum. Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Undvik alla miljöer och platser där många personer vistas samtidigt.
 • Du som är över 15 år bör låta bli all idrottsverksamhet. Det gäller inte för yrkesidrottare eller dig som går på idrottsgymnasium. Alla ska undvika idrottsanläggningar, gym och badhus. Träna ensam eller utomhus. Oavsett ålder bör alla låta bli att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många personer möts och där resor är nödvändiga.
 • Undvik fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Delta inte i evenemang där flera människor samlas. Det gäller både inomhus eller utomhus. Undvik besök på biografer och teatrar och att delta i religiösa evenemang och firanden av högtider. Risken för att bli smittad ökar när du deltar och reser till och från sådana evenemang. Använd digitala alternativ.
 • Du som driver företag ska minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, till exempel genom att anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ om det är möjligt. Se till att det inte blir trängsel. Ordna inte aktiviteter där många människor samlas. För restauranger och serveringsställen gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Avståndsmarkeringar och ommöbleringar i lokalen ska göras för att trängsel ska undvikas.
 • Du som arbetsgivare ska göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån när det går och uppmana till det. Undvik tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Underlätta för medarbetare att arbeta hemma.


Skärpta råd på andra språk

Här finns information om skärpta råd på andra språk och lättläst.

Tillsammans minskar vi smittspridning

 • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
 • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.
 • Hosta och nys i armvecket.
 • Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.
 • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
 • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
 • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Senast ändrad • 2020-11-19