Nya svenskar hälsas välkomna i Perslund

Perslunds Hembygdsgård

Den 21 augusti välkomnar vi över 280 invånare som blivit svenska medborgare de senaste två åren. Med musik, tal och en klassisk svensk fika firar vi våra nya medborgare och umgås i det vackra Perslund. Arrangemanget är öppet för alla och helt kostnadsfritt.

Varje år anordnar Åstorps kommun en ceremoni för kommunens nya svenska medborgare. På grund av pandemin blev det ingen medborgarskapsceremoni förra året. Nu när restriktionerna lättat passar vi på att bjuda in alla kommuninvånare, gamla som nya, till medborgarskapsfirande tillsammans med oss!

Medborgardagen äger rum lördag den 21 augusti i Perslund i Åstorp. Håkan Hultberg står för musikunderhållningen. Perslunds hembygdsgård håller museet öppet. För barnen blir det ansiktsmålning och för den fikasugna finns det gratis fika så långt det räcker.

– I år vill vi passa på att introducera våra nya svenska medborgare till det fantasiska och genuina föreningsliv som vi har här i Åstorps kommun. Därför uppmanar vi alla lokala idrotts- och kulturföreningar att komma och delta med bord eller tält och på så vis få möjlighet att presentera sig, säger Bitten Mårtensson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Program för medborgardag i Perslund - 21 augusti kl. 11.00-14.00

  • Kl. 11.00 - musikunderhållning
  • Cirka kl. 11.30 - kommunfullmäktiges ordförande Bitten Mårtensson (S) hälsar välkomna.
  • Medborgarskapsceremoni för våra nya medborgare.
  • Musik med Håkan Hultberg.
  • Ansiktsmålning för barnen med Annas Ansiktsmålning.
  • Perslunds hembygdsgård håller museet öppet.
  • Lotteri med lyckohjul.
  • Gratis fika så långt det räcker!
  • Lokala föreningar är på plats och presenterar sig.
  • Utdelning av gratisbiljetter till barnföreställningen Svempas nappar. *

Fler punkter och mer information kommer efterhand.

* Föreställningen Svempas nappar sker 19 november på Kulturhuset Björnen och är för barn i åldern 3-6 år och deras familjer.

Information med anledning av coronapandemin

Åstorps kommun följer de vid arrangemanget rådande restriktionerna vilket kan innebära att hela eller delar av arrangemanget ställs in med kort varsel. Antalet deltagare kan också komma att begränsas. Information om eventuella ändringar i programmet meddelas via kommunens webbplats och Facebooksida så snart som möjligt efter beslut.

Bakgrund

Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan medborgaren och staten som medför rättigheter och skyldigheter för båda parter. Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige. Medborgarskapet representerar det formella medlemskapet i det svenska samhället och är en grund för folkstyrelsen. Varje kommun ska minst en gång per år anordna en ceremoni för nya svenska medborgare för att högtidlighålla deras nya medborgarskap. 

Senast ändrad • 2021-08-13