Fler ungdomar ska få jobba på loven

Bild

Åstorps kommun vill att fler ungdomar ska få chansen att jobba på skolloven. Skollovsjobb är en satsning som vänder sig till ungdomar i åldrarna 13-15 år som vill få in en extra slant samtidigt som de får in en fot i arbetsmarknaden.

Genom projektet Skollovsjobb ska fler ungdomar i Åstorp få en ingång till arbetsmarknaden. Ungdomar som är folkbokförda i Åstorps kommun och är födda 2006, 2007 och 2008 kommer få möjlighet att jobba under skolloven 2022.

Fältsekreterarna Magnus Persson och Michael Herega på Mobila teamet i Åstorps kommun är de som drivit på satsningen. De arbetar för ungdomar och unga vuxna i kommunen.

­— Vi vill ge våra ungdomar en chans till kunskap om arbetsmarknaden, yrkesorientering samt arbetserfarenhet att ha med i sitt framtida CV, säger Magnus Persson, fältsekreterare inom mobila teamet.

De ungdomar som tidigare arbetat på skolloven kommer även få möjlighet att komma tillbaka som ledare vid ett senare skollov för att handleda yngre ungdomar som gör sitt första skollovsjobb.

Enklare arbetsuppgifter

Ungdomarna kommer utföra enklare arbetsuppgifter såsom rabattrensning och skräpplockning i området de själva bor i eller i sitt närområde.

­— Detta gör att de känner en delaktighet i närområdet, lär känna de som bor där och förhoppningsvis bidrar det till en positiv känsla för det egna området som man har med sig över tid, säger Magnus.

Först ut är sportlovsveckan 2022 och från och med den 1 december går det att ansöka om en plats. Mer information om ansökningsprocessen hittar du här:

Skollovsjobb ska bidra till ökad självkänsla

Forskning visar på att arbetslösa personer som inte kan etablera sig på arbetsmarknaden riskerar i högre utsträckning än andra utveckla eller behålla psykosociala problem i vuxen ålder. Att ha en god anknytning till arbetsmarknaden verkar som ett skydd för individen på kort och lång sikt. Att då som ung tidigt skapa ett eget kontaktnät och kunna uppvisa ett CV för en framtida arbetsplats kan bidra till att förebygga framtida arbetslöshet och utanförskap.

— Med Skollovsjobb vill vi erbjuda ett positivt umgänge med jämnåriga, bidra till att stärka ungdomens självkänsla, motverka utanförskap och kriminalitet och istället ge den unge en positiv anknytning till arbetsmarknaden. Ungdomen får visa prov på att ta ansvar bland annat genom att passa tider, lyssna på ledarna och upprätthålla rutiner, säger fältsekreteraren Michael.

Senast ändrad • 2021-10-29