Sista chansen att se operan "Candidus" lördag den 6 augusti i Perslund

En poster som tillhör operan Candidus.

Den 30 juli bjöds Åstorp på en världspremiär. Operan Candidus av Martin Lindau visades i Perslund för första gången efter flera års arbete med föreställningen. På lördag äger den andra och sista föreställningen rum.

Åstorpssonen Martin Lindau sätter upp sin opera Candidus i Perslund på lördag den 6 augusti klockan 19.00. Det är andra och sista chansen att se operan vars text är baserad på poeten Vilhelm Ekelunds diktsvit med samma namn och Karin Boyes dikt ”Munnarna”. Operan handlar om förlorad kärlek, men går över i naturen och slutar med att man prisar livet.

Stycket Candidus som Martin skrivit musiken till framförs av Martin själv som är tenor, tillsammans med sopranen Susanna Andersson och orkester med ledning av Marie Söderberg. Operan regisseras av Miriam Lewi.

– Candidus är en ganska intressant liten sak, den påbörjades tekniskt sätt 2011 med finalnumret som är baserat på Karin Boyes dikt ”Munnarna” som jag skrev till ett kärleksintresse. Saker och ting gick inte som man hade hoppats som det ofta kan bli med kärlek men musiken i munnarna tillhör bland det bästa jag har skrivit om jag får säga det själv, säger Martin Lindau.

Har drömt om att sätta upp operafestival i Åstorp sedan tonåren

Candidus skrevs på bara tre månader och planerna på att sätta upp operan i Åstorp har funnits de senaste två åren. Martin fick kontakt med Åstorps kultursamordnare Chantal Kronberg Pusnik och kom överens om att arrangera en operafestival. På grund av pandemin har det tyvärr inte varit möjligt och blivit framskjutet gång på gång. Att äntligen få dela med sig av sitt verk på hemmaplan är något Martin Lindau sett fram emot länge.

– Det är svårt att sätta ord på hur det känns. Det är ju en resa som började för 22 år sedan på Klippans gymnasieskola. Redan då fanns idén. Jag har alltid velat jobba med mina egna grejer, min egen musik, och nu följer jag i två av mina stora hjältars spår, Benjamin Britten och Richard Wagner som även de två startade egna festivaler för sina operor, säger Martin och fortsätter:

- Vårt mål är dock att kunna vara en plattform för alla som vill skriva en opera och de som ska bestämma om verket sätts upp ska vara vår publik. Vi tror på att publiken gör rätt val och därför så vill vi ha med dem i bestämmandet över repertoaren.

Lyckad uppslutning vid världspremiären den 30 juli

Den 30 juli hade Candidus världspremiär, även då i Perslund. Det blev en lyckad kväll med mycket god uppslutning.

– Det var väldigt bra uppslutning för ett första års evenemang vilket bådar väldigt gott inför framtiden, säger Martin och fortsätter:

– Detta är något för Åstorp. Det låter klyschigt men jag vill att detta ska bli något som lockar folk världen över att komma och besöka vår fantastiska kommun vid Söderåsen!

Så köper du biljett till Candidus

Barn och ungdomar under 15 år har gratis inträde.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-08-05

Kontakt