Kostnadsfria broddar till dig över 65 år

bild snö

Vintern och kallare tider närmar sig. Is och snö kan bli ett stort problem om du som äldre trillar och slår dig. Som en förebyggande åtgärd delar därför Åstorps kommun ut halkskydd till kommuninvånare över 65 år.

Uppdaterad information 2022-12-09

Intresset för att hämta ut broddar har varit stort och under veckan har de sista broddarna blivit utdelade. Socialförvaltningen har gjort ännu en beställning av broddar som kommer finnas för utlämning under vecka 51.

Fall och fallskador bland äldre är ett växande problem i samhället. Konsekvenserna av en fallolycka är ofta allvarliga när en äldre person faller. För den som drabbas orsakar fall mycket lidande, både fysiskt och känslomässigt. Även fall utan kroppsskada kan försämra livskvaliteten, eftersom den som fallit ofta begränsar sina aktiviteter av rädsla för att falla igen.

Sedan april 2021 har Åstorps kommun en handlingsplan för fallförebyggande arbete för att minska fallolyckor. Nu har socialnämndens beslutat att kommunen ska dela ut halkskydd till alla invånare som är över 65 år. Detta går i linje med Åstorps kommuns handlingsplan för förebyggande arbete för att minska fallolyckor.

Isabella Dzanko, socialnämndens ordförande är nöjd med beslutet:

–Att erbjuda kostnadsfria halkskydd till alla invånare över 65 år är en självklarhet då vi satsar på fallförebyggande arbete. När vädret slår om till kallare grader med snö och is är det lätt hänt att olyckan är framme. Vi vill att även äldre ska våga gå ut och njuta av vintern. Broddarna gör så att du får ett bra grepp på is och snö så att du minskar risken för att halka omkull.

De kostnadsfria broddarna kan hämtas på medborgarkontoret i Åstorp från och med 14 november.

Du som har hemvård eller bor på ett vård och omsorgsboende kommer att få halkskydden via din personal.

Läs mer om kommunens fallförebyggande arbete här:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-12-09

Kontakt