Om krisen kommer – hur kan jag förbereda mig?

Krislåda

Alla invånare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Se till att klara dig i minst en vecka ifall en kris skulle inträffa, så att samhällets resurser kan användas till att hjälpa de mest nödställda.

En kris kan uppstå till följd av extremt väder som kraftigt regn och stormar eller el- och telefonistörningar, som leder till stora konsekvenser för samhället och för den enskilda individen. Som invånare har du ett eget ansvar att klara tre dygn utan el, vatten eller mat. Det är också viktigt att hjälpas åt om krisen inträffar. Om de flesta av oss klarar de första påfrestade dygnen kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor som exempelvis äldre, sjuka och barn.

Vid en kris är det också viktigt att komma ihåg att vara källkritisk och inte sprida falska rykten.

Preppa för en vecka!

Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under en vecka. Anpassa krislådan efter just ditt hushålls behov och förutsättningar. Finns det något annat du eller dina närstående behöver en vanlig vecka?

När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.

Här hittar du relevanta länkar:

Trygghetspunkter

En trygghetspunkt är en plats där du vid en kris, vid en större räddningsinsats eller en samhällsstörning kan få aktuell information, krisstöd, något enkelt att äta och dricka samt larma polis, ambulans och räddningstjänst.

I Åstorps kommun finns tre trygghetspunkter:

  • Kulturhuset Björnen, Trädgårdsgatan 1, Åstorp
  • Kvidinge församlingshem, Norra kyrkogatan 14, Kvidinge
  • Hyllinge kyrka, Örtagatan 18, Hyllinge.

Arbetet vid trygghetspunkterna aktiveras och leds av kommunens krisledningsgrupp. På trygghetspunkterna finns personal från Civilförvarsförbundets frivilliga resursgrupp. Personalen som bemannar trygghetspunkterna är utbildade och övade för uppgiften.

På krisinformation.se finns samlad krisinformation om aktuella händelser:

Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med trygghet och säkerhet:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-05-03

Kontakt