Yrkescafé - en stor succé för årskurs 9

bild

Det är svårt för elever att veta vilken studieväg de ska ta efter grundskolan. Därför arbetar kommunens studie- och yrkesvägledare kontinuerligt med att informera om vilka möjligheter som finns för eleverna, bland annat genom att bjuda in representanter från arbetslivet till ett Yrkescafé.

Åstorps kommun har arbetat fram ett koncept som kallas för Yrkescafé som är en uppskattad aktivitet som utförs med elever i årskurs 9 och yrkesrepresentanter. Under yrkescaféet får elever möjligheten att ställa frågor till samtliga yrken. Eleverna sitter grupperade runt ett bord och får ca 6 minuter med varje yrkesrepresentant, därefter byts platsen ut till en annan yrkesrepresentant. Exempel på frågor kan vara: ”Hur ser en arbetsdag ut för dig?” och ”Vilken väg tog du för att hamna här?”

Detta år har man valt att välja representanter med en tydlig koppling till gymnasieskolans tolv yrkesprogram. På plats på yrkescaféet fanns representanter som bland annat kunde kopplas till barn- och fritidsprogrammet, el- och energiprogrammet, försäljning- och serviceprogrammet, hotell- och turismprogrammet, restaurang och livsmedelsprogrammet, industritekniska programmet, naturbruksprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. En uppskattad bonus var att polisen också var på plats.

— Yrkescaféet ger en möjlighet att visa eleverna några av de många karriärvägar som finns och vi bidrar till elevernas ökade valkompetens. Eleverna får höra personliga berättelser om hur andra gjort val i livet som påverkat deras val av karriär. Vi får aldrig glömma att vägen framåt inte alltid är spikrak säger Karolina af Kleen, skola- och arbetslivsutvecklare i Åstorps kommun.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-12-07

Kontakt