Åstorps kommuns handlingsplan för suicidprevention –
tillsammans för att rädda liv

Bild

Nu finns en handlingsplan för suicidprevention i kommunen. Den ska visa på riktning och prioriteringar för Åstorp kommuns suicidpreventiva arbete. Syftet är att konkretisera den nationella strategin till kommunal nivå för att kunna förebygga suicidförsök och minska antalet suicid i Åstorps kommun.

Åstorps kommun ansluter sig till den nationella nollvisionen för suicid, som innebär att ingen person ska hamna i en situation där självmord känns som den enda utvägen. Fokus är att agera proaktivt i mötet med personer i riskzon för att rädda liv och minska lidande.

Målgrupp och fokus för handlingsplanen
Planen riktar sig till alla kommunala verksamheter som möter personer med psykisk ohälsa eller där det finns en misstanke om suicidrisk. Det kan handla om skolpersonal, socialtjänst eller vårdpersonal som arbetar nära invånarna. Planen innehåller också insatser för att stödja anhöriga till personer som befinner sig i riskzonen.

Handlingsplanen bygger på fyra centrala utvecklingsområden:

  1. Utbildning och kompetenshöjande insatser
  2. Rutiner och instruktioner
  3. Stöd till anhöriga
  4. Intern och extern samverkan

För att säkerställa att handlingsplanen genomförs har en kommunövergripande samverkansgrupp bildats. Denna grupp består av representanter från alla förvaltningar, som ansvarar för att utbilda personal, ta fram rutiner och samordna insatser. Gruppen samarbetar även med exempelvis regionen, Polisen och Trafikverket för att skapa ett starkare skyddsnät för kommunens invånare.

Utbilning i första hjälpen till psykisk hälsa

– Den psykiska ohälsan är viktig att ta på allvar och jag är glad över att kommunen tar ett övergripande ansvar för frågan. Vi kommer att samverka över förvaltningsgränser för att nå så många som möjligt och jobbet har redan påbörjats, säger Felicia Mellgren Sandkvist, förvaltningschef på socialförvaltningen. Hon fortsätter:

– Ett konkret exempel på detta är den utbildning som våra engagerade medarbetare Charlotta Dignan och Veronica Mikkola Sturve nyligen genomfört en första omgång av. Den vänder sig till medarbetare i kommunen med människonära yrken och går under namnet MHFA (Mental Health First Aid). Man kan säga att det är en första hjälpen till psykisk hälsa. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla kan göra något för någon annan, och det kan göra större skillnad än vi tror.


Mer information

Handlingsplan för suicidprevention Åstorps kommun , 122.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Förebygga självmord, suicidprevention (med länkar till var du kan söka hjälp)

MHFA - första hjälpen till psykisk hälsa, Karolinska institutet Länk till annan webbplats.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2024-09-10

Kontakt