Fler äter och vågar prova nya maträtter på Björnekullaskolans skolrestaurang
När Björnekullaskolans kök och matsal skulle byggas om 2023 blev det en unik möjlighet för måltidspersonalen att delta aktivt i processen. Tillsammans skapade de en plats som inte bara serverar mat utan också inspirerar till nya smakupplevelser. Nu är det snart ett år sedan den nya skolrestaurangen invigdes.
– Vårt mål var att skapa en måltidsmiljö likt en restaurang, berättar Catharina Andersson, administrativ chef på i Åstorps kommun.
Den tidigare matsalen innebar utmaningar där personalen fick tränga sig mellan eleverna i matkön för att kunna fylla på maten. Nu har skolrestaurangen en serveringslinje som ger känslan av en buffétrestaurang och möjliggör trevligare kontakt med eleverna.
– I den nya skolrestaurangen kan vi möta gästerna framifrån, vilket skapar en mycket bättre miljö för alla," säger Catharina.
Under renoveringen hämtade personalen inspiration från andra kommuners skolmatmiljöer såsom tydlig skyltning, en restauranglik atmosfär och flexibla möbler som kunde skapa rum i rummet. Den nya skolrestaurangen har därför en ombonad känsla med olika typer av möbler, belysning, stor TV-skärm som visar härliga naturbilder och lugn musik spelas. Det finns också en prova på-ö där personalen har möjlighet att testa nya sallader eller smårätter och kan inspirera eleverna att testa nya rätter.
– Nu har vi en salladsbuffé som på en restaurang och personalen dekorerar serveringen efter årstider och teman. De bakar också eget bröd och tar tillvara mat som inte har varit ute i restaurangen som de gör om till andra rätter och serverar som alternativrätt, berättar Catharina.
Resultatet efter ett år i den nya matsalen på Björnekullaskolan är att fler elever äter lunch, stämningen är lugnare, och måltidsupplevelsen är bättre. Eleverna inspireras att våga prova nya smaker, och personalen känner sig mer betydelsefulla.
Den nya matsalen är mer än bara ett ställe att äta – det är en plats för gemenskap, smakglädje och lugn.