Resultatet från årets trygghetsundersökning i Åstorps kommun
Årets trygghetsundersökning visar att färre invånare utsätts för brott och oron för att bli utsatt för brott minskar. Samtidigt upplever fler otrygghet i sin vardag och upplever flera stora problem med nedskräpning, skadegörelse och trafiken. Åstorps kommun arbetar för att förbättra tryggheten, bland annat startar vi ett nytt brottsförebyggande råd 2025.
Varje år genomför Polisen och Åstorps kommun en trygghetsundersökning där invånare får dela med sig av sina upplevelser kring brott, trygghet och sin närmiljö. I år deltog 435 personer från hela kommunen i undersökningen.
Kort sammanfattning av resultatet
- Färre brott: Andelen personer som blivit utsatta för brott har minskat till historiskt låga nivåer, och även oron för att utsättas för brott har gått ner.
- Ökad otrygghet: Samtidigt visar undersökningen att fler upplever otrygghet, särskilt när det gäller att vistas utomhus sent på kvällen eller delta i vissa aktiviteter.
Problemområden
- Nedskräpning och skadegörelse är de största problemen, särskilt runt skolor och i Hyllinge.
- Ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen, buskörningar med moped/mc och att trafikregler inte respekteras är återkommande problem, främst i Åstorp och Hyllinge.
- I Kvidinge upplever vissa otrygghet när de ska åka buss och tåg samt med bilar som kör för fort.
- Det är positivt att färre utsätts för brott i kommunen men vi är förstås inte nöjda med resultatet att fler känner sig otrygga. Vi behöver jobba vidare med att öka känslan av trygghet på de sätt som kommunen och politiken kan påverka och utveckla vårt samarbete med polisen, säger Peter Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Åstorps kommun.
Årets problemindex landar på 2,46 vilket är en ökning från förra årets 2,19. Problemindex mäts på en skala där 0 innebär obefintliga problem och 6 innebär allvarliga problem.
Vad gör kommunen för att öka tryggheten?
Inom kommunen arbetar vi aktivt med flera åtgärder för att förbättra tryggheten:
- Samarbete med polisen: Frågor som skadegörelse och ungdomsgäng hanteras i samverkan mellan tekniska kontoret, socialförvaltningen och bildningsförvaltningen.
- Fokus på trafik: Tekniska kontoret ser regelbundet över skyltning och hastigheter för att minska problemen med fortkörning och bristande trafikvett.
- De resultat vi får från mätningen, tillsammans med annan statistik, ger oss värdefull information om hur vi ska arbeta för att förebygga brott och öka tryggheten i kommunen. Vår lägesbild och det nya sättet att arbeta inom det lokala brottsförebyggande rådet är viktiga delar i det här arbetet.
- Men det allra viktigaste är att vi alla tar ansvar för att göra vår kommun till en bättre plats att bo på. Det kan vi göra genom att anmäla brott vi ser till polisen, slänga skräp och avfall på rätt sätt, och följa trafikreglerna. Prata gärna med din familj, grannar, i skolan eller på jobbet om hur vi tillsammans kan bidra till en positiv förändring. Låt oss också vara stolta över att bo i en så fin kommun som Åstorp, Säger Sara Hurtig som är kris- och säkerhetssamordnare i Åstorps kommun.
Nytt brottsförebyggande råd 2025
2025 startar en ny organisation för Åstorps lokala brottsförebyggande råd. Rådet kommer bestå av representanter från olika förvaltningar och polisen. Målet är att arbeta strategiskt och långsiktigt för att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen.
Rådet kommer att fokusera på flera områden, bland annat:
- Trygghet för barn och unga.
- Våld i nära relationer.
- Trafiksäkerhet.
- Förebyggande insatser mot narkotika och bedrägerier.
- Närings- och föreningsliv.
- upplevd trygghet och trygghetsvandringar.
Vi tackar alla som deltog i årets trygghetsundersökning. Era svar är viktiga och hjälper oss att fortsätta arbeta för ett tryggt och trivsamt Åstorp!