Nya saneringsåtgärder planeras för Norra Vallgatan Åstorp

Saneringen av det förorenade området på fastigheten Åstorp 113:154 Norra Vallgatan fortsätter under 2025. Efter nya jordprovtagningar har Åstorps kommun upptäckt att det fortfarande finns exponerade förorenade massor i den södra delen av fastigheten. Nu planerar vi kompletterande åtgärder för att hantera dessa föroreningar.

Bild på gräs och en lakvattendamm

I februari 2024 tog Åstorps kommun kompletterande jordprover på den södra delen av fastigheten ÅSTORP 113:154. Resultaten visade att det fortfarande finns exponerade förorenade massor som inte har täckts över. För att åtgärda detta har kommunen gjort en plan för efterbehandling av området där halterna av natriumsulfat överskrider platsspecifika riktvärden.

Preliminär plan för sanering och dräneringssystem

Under årets första månader ska först en utredning av dräneringssystemet för lakvattendammen och diken på området göras. Detta för att säkerställa att kapaciteten för lakvattendammen är tillräcklig och att den kan ta emot och fördröja det vatten, lakvatten, som passerar genom deponin på fastigheten. Beroende på vad utredningen visar görs en projektering av saneringsinsatserna under våren för att sedan kunna upphandla entreprenörer för att genomföra arbetet.

Saneringen av de förorenade massorna på södra delen av fastigheten beräknas börja efter sommaren, och då kommer förorenad jord att grävas upp och transporteras till NSR. Föroreningar som ligger djupare än 0,5 meter ner i marken kommer att täckas med duk och lerjord för att förhindra spridning.

Enligt planen görs en slutbesiktning och en slutrapport för saneringsarbetet på fastigheten mot slutet av 2025. När rapporten är klar ska Bygg- och Miljönämnden ta ställning till om åtgärderna är tillräckliga för att området ska anses sanerat.

Oberoende experter kommer att övervaka och leda arbetet för att säkerställa att saneringen genomförs korrekt.

Bakgrund till föroreningarna

Fastigheten har tidigare använts som en otillåten avfallsdeponi där höga halter av natriumsulfat dumpats. Kommunen tog över fastigheten efter att den ansvariga verksamheten gått i konkurs och genomförde då en sanering där förorenade massor samlades och täcktes med en skyddsduk. Dräneringsvattnet leds till en uppsamlingsdamm där regelbundna provtagningar görs för att säkerställa att inga gränsvärden överskrids.

Varför finns det fortfarande föroreningar?

Alla föroreningssituationer ser olika ut och är ofta komplexa. I detta fall har bristande dokumentation och kommunikation tidigt i processen försvårat uppföljningen av saneringsarbetet. Dessutom har det gjorts avvikelser från den ursprungliga planen men skälen till avvikelserna finns inte dokumenterade.

Nu förs all kommunikation skriftligt och diarieförs för att ärendet ska kunna följas och följas upp. Oberoende experter som tekniska konsulter är nu också inkopplade för planering och genomförande av tekniska undersökningar, provtagningar, byggledning vid saneringsarbetet och besiktning av kompletterande saneringsåtgärder samt eventuella projekteringar.

Kommunen kommer att fortsätta informera om utvecklingen på Norra Vallgatan löpande på hemsidan. För mer information, besök sidan förorenade områden på astorp.se eller maila din fråga till: tekniska@astorp.se.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2025-02-05

Kontakt