Dagvattenhantering

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från ytor såsom hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar.

Dagvatten

Mängden dagvatten som uppkommer beror exempelvis på nederbörd, infiltrationsmöjligheter och avdunstning. Markytans egenskaper spelar en central roll då markytor med god infiltrationsförmåga kan bidra till att minska uppkomsten av dagvatten. Det genom att nederbörd och smältvatten infiltreras och tränger ner genom jordlagren så att vattnet cirkulerar vidare i vattnets naturliga kretslopp.

Markytor som har dålig förmåga att infiltrera (släppa igenom) vatten, som asfalt, hustak eller berg, ger upphov till mer dagvatten. I stadsmiljö leds dagvattnet vanligtvis till gatubrunnar och via ledningar och diken till närliggande vattendrag eller sjöar (recipienter). Föroreningar som dagvattnet tar med sig kan påverka recipienterna och deras ekosystem. Ibland renas dagvatten exempelvis i dagvattendammar eller i tekniska eller biologiska filteranläggningar innan det släpps vidare till recipienten.

Under de senaste åren har skyfall lett till stora översvämningar och skador i flera städer. Klimatförändringen förväntas leda till flera och kraftigare skyfall vilket ställer nya och högre krav på planering och säkerställande av ytliga avrinningsvägar för den stora vattenmängden som kommer vid ett skyfall.

 

Dagvattenpolicy

Syftet med dagvattenpolicyn är att beskriva vilka grundprinciper som gäller för hantering av dagvatten i Åstorps kommun. Målet är att skapa långsiktigt fungerande dagvattenhantering där nya krav uppfylls, flöden regleras och föroreningsmängder begränsas. Policyn, riktlinjerna och informationen i denna skrift riktar sig till tjänstemän, politiker, fastighetsägare, verksamhetsutövare, exploatörer med flera. Dagvattenpolicyn och tillhörande riktlinjer ska följas i planoch bygglovsprocessen, vid tecknande av exploateringsavtal, vid VA-anmälan
samt i förvaltningarnas och NSVAs övriga arbete.

 

Dagvattenplan

Åstorps kommun har en dagvattenpolicy som antogs 2013. Denna anger riktlinjer för förhållningssätt för dagvattenhantering. För att kunna omsätta policyn i praktiken behövs ett mer konkret beslutsunderlag.


Inom Åstorps kommun finns ett behov av att kunna presentera en långsiktig plan för utvecklingen av dagvattenhantering. Den framtagna dagvattenpolicyn identifierade dagvattenplan som ett fortsatt arbete för att uppnå en hållbar hantering av dagvatten. Dagvattenplanen kommer att vara det operativa dokumentet för avsedd målgrupp.

Senast ändrad • 2024-11-14

Kontakt