Konsthallen
Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.
Konsthallen ska öka intresset för och kunskapen om konst och konstnärliga uttryck.
Varje år visar vi ett mindre antal utställningar med både lokala och andra konstnärer. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.
Genom en långsiktig och processinriktad verksamhet ska konsthallen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället, och en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken.
%20(1).png)
Kalle Brolin - Jag är utan titel
Utställningen pågår mellan 18 februari och 29 april
Vernissage 18 februari kl. 10-13
Kalle Brolin har i många år arbetat med en serie konstverk om Skånes sockerbruk och kolgruvor. I videokonstverk och performances tittar han på hur landskapet påverkats av dessa två industrier - både det yttre landskapet (det vi ser omkring oss), och det inre landskapet (det vi tänker och känner).
För några år sedan gjorde Kalle Brolin en film om den stora slagghögen vid kolgruvan i Nyvång, och försökte utnämna högen till en skulptur. I utställningen på konsthallen i Åstorp visar han helt nya verk om samma slagghög.
På konsthallen visas en videoinstallation. Det är en bild med olika delar, som spelas upp på flera olika skärmar i rummet. Längst in finns en landskapsbild, filmad med drönare. Den är så bred att den sträcker sig över två skärmar. Det är svårt att få plats med hela slagghögen i en bild, det är svårt att omfamna den i dess helhet. Den tornar upp sig över byn Nyvång som ett berg eller en vulkan. I installationen finns också en film med bilder av högen. I denna film ställer människor filosofiska frågor om sina liv till en artificiell intelligens, en bildgenererande AI, som svarar dem alla genom att göra olika bilder av slagghögen i Nyvång. Bilderna är lite skeva och lite fel, och det är svårt att förstå vad de betyder, riktigt svårt att förstå dem som svar på människornas frågor. Slagghögen framställs i dessa bilder som en högre makt, som styr över byn och de som bor där.
Under utställningsperioden kommer skolbarn från Åstorps kommun att göra och visa sina egna bilder, med frågor och svar som kretsar kring slagghögen. Dessa bilder sätts upp i konsthallen efter hand, och ingår i utställningen.
Om Kalle Brolin:
Konstnären Kalle Brolin är uppväxt i Ängelholm i nordvästra Skåne. Han är utbildad vid bl.a. konstskolan i Munka Ljungby, konsthögskolan i Umeå, och konsthögskolan Valand i Göteborg. Kalle Brolin har levt och arbetat som konstnär i bl.a. Berlin, London, Buenos Aires, Istanbul, Tallinn, Köpenhamn mfl. städer. Numera bor och arbetar han i Malmö. Förutom att göra och ställa ut sin egen konst i olika länder har Kalle Brolin också skrivit konst- och kulturkritik för en rad tidningar och böcker, undervisat vid en rad konstskolor, medverkat i en rad forskningsprojekt, samt producerat utställningar med andra konstnärers verk. Han är en av grundarna till den solcellsdrivna socialistiska utomhusbion Sunshine Socialist Cinema, som visat och diskuterat konstvideo från hela världen. Kalle Brolin är en av lärarna vid konstskolan i Munka Ljungby.
Mer om Kalle Brolins konst finns på https://kallebrolin.org Länk till annan webbplats.
Guidade konstvisningar
Nu startar konstverksamheten upp guidade visningar av sina utställningar.
Datum för visning av Jag är utan titel
27 februari kl. 13:00 - Konstseniorerna (65+)
Gruppbesök i konsthallen
Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.
Konsthallen flyttar ut!
Konstverksamhetens verksamhet utanför konsthallen på Åstorps bibliotek.

Sarah Perfekt - Människor och Duvor
Utställningen pågår mellan 31 mars och 11 juni på Arena Åstorp
Vernissage 31 mars kl. 16-18
Konsthallen flyttar ut!
Sarah Perfekt ställer ut ett mindre urval fotografier från projektet Människor och Duvor på Arena Åstorp.
”Jag hade inte lagt märke till duvslaget förr. Det låg på gränsen där byn slutade och åkrarna började och det satt någon i en trädgårdsstol bredvid de små bodarna. Jag stannade bilen för att fråga vem han var. Ovanför cirkulerade en flock duvor. De var snabba och exakta i sina formationer - luftburet konstsim, helt fria. Efter en stund landade de på taken och kröp tillbaka in i duvslagen.
Så tog Människor och Duvor sin början i ett oplanerat möte. För mannen i stolen började berätta sin historia, fåglarnas historia och öppnade samtidigt dörren till så många fler.”
Fotograf Sarah Perfekt 2019
Om Människor och Duvor (2019-2021)
Några duvgubbar möts i en klubbstuga på den skånska landsbygden utanför Åstorp. De kommer både från länder över hela världen och bygderna i grannskapet. Deras gemensamma nämnare är brevduvor: flockar av fåglar som har den fascinerande egenskapen att de kan hitta hem från var som helst.
Här möter det mycket ömtåliga styrka, frihet fångenskap, bokstavlig gränslöshet galler och i utrymmet mellan dessa motsatser uppstår ett tredje fenomen - det som är otydligt för ögat men som starkt berör.
Bakom alltihop finns duvgubbarnas berättelser från det verkliga livet - det som är tydligt i konturerna och en anledning till att de överhuvudtaget är här.
"Människor och Duvor" har visats vid Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum i Norrköping 2019, vid utställningen Tiden Lider i Helsingborg vinter 2019 samt på Höganäs Museum 2021. November 2022 visas bilderna på Varbergs Kulturhus.
Om Sarah Perfekt
Sarah Perfekt är fotograf inom det dokumentära fotografiets tänjbara gränser. Hon har de senaste åren bl a gjort fotoprojekten Ghost Ship (2015-2016), Short stories of Directions (2018), Arne - 90åringen (2017-2018), Håll Avstånd (2020-2021), Närvarande Osynlig (2021-2022) och Tova går inte i skolan (2021 - pågående) . Hennes intresse för att göra berättelser om och från verkligheten beskriver hon som en kraft och nyfikenhet sprungen från en plats inuti henne som sträcker sig långt tillbaka i hennes liv, enda till barndomen. Den kraften är inte statisk och har ständigt utvecklats genom åren i möten, experimenterande och fördjupande av uttrycksformer och erfarenheter.
Den enskilda människans berättelse i tiden som en spegelbild av en mycket större helhet, är ofta central i hennes projekt, som förutom att dokumentera syftar till att synliggöra det osynliga.
Projekten har visats som utställningar, installationer och / eller i publikationer.
Mer om Sarah Perfekt finns på hennes hemsida:
Konsthallens öppettider
Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida, se länk nedan.
Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.
Tänk på att visa extra distans och hänsyn i dessa tider! Åstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Konsthallen
-
Åstorps bibliotek
Bibliotek Familjen Helsingborg
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.