Konsthallen

Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.
Konsthallen ska öka intresset för och kunskapen om konst och konstnärliga uttryck.

Varje år visar vi ett mindre antal utställningar med både lokala och andra konstnärer. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.

Genom en långsiktig och processinriktad verksamhet ska konsthallen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället, och en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken.

Gruppbesök i konsthallen

Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.

OBS!
På grund av COVID-19 hålls för närvarande inga vernissager. Du är välkommen att besöka utställningen under bibliotekets ordinarie öppettider, som du hittar på bibliotekfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk på att hålla avstånd till övriga besökare när du besöker konsthallen och Åstorps bibliotek.

Gittan Jönsson - Med dagens ögon

25 januari - 12 mars


I Åstorps konsthalls kommande utställning Med dagens ögon ser vi konstverk skapade av konstnären Gittan Jönsson, född 1948 i Helsingborg, nu verksam på Österlen och i Berlin.

För många som var barn på 1950-talet var Elsa Beskows Tomtebobarnen vanligt förekommande godnattlitteratur. Tidigt fick barn veta hur starka och snälla pappor med grankottemössa var och hur varma och moderliga runda kvinnor med flugsvampshätta absolut var. Familjen som trygghet i evig tid. Med klara könsrollsgränser på en mark mjuk av mossa. För Gittan Jönsson var det också så, Tomtebolyckan var det eftersträvansvärda. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig, och efter en smärtsam skilsmässa som orsakade stora förändringar i hennes liv tog hon itu med myten om tryggheten, familjeidyllen och hennes egen Tomtebolycka. Uppbrottet resulterade i en serie temperamålningar med Tomtebobarnen i fokus, där landskapet och det förflutna finns med och är under bearbetning.

Målningarna var aktuella för tjugofem år sedan, med dåtidens flyktingkatastrofer, krig och Europeiska ruiner som händelsebakgrund. Men Jönsson ser världen genom att blicka både bakåt och framåt: Var kommer vi ifrån och vart bär det hän? Katastroferna är inte över, världen brinner igen. Gittan Jönsson har åter tagit upp arbetet med Tomtebobarnen. Samtidigt som klimathoten hopar sig, krigar människan såväl mot naturen som mot sig själv. Skräphögarna växer. Vem ska städa undan allt avfall som vi lämnar efter oss? Är det barnbarnen? Sedda med dagens ögon har Tomtebomålningar blivit brinnande aktuella igen.

Jönsson vill förstå och skapa förståelse:
”Jag tänker ofta på att familjedrömmen inte bara finns här hos oss. Flyktingar, alla människor har samma drömmar om trygghet och gemenskap.”

Dessa drömmar blir än mer tydliga för konstnären sedda ur den isolering som råder till följd av covid-19:
”Jag försöker formulera i bilder hur livet förändras. Det handlar om mig själv och min egen värld. Men det är erfarenheter som jag har gemensamt med många.”


Utställningen ingår även i Åstorps kommuns kulturgaranti, som är kommunens egenfinansierade satsning på kultur i skola och förskola. Genom kulturgarantin bjuds alla Åstorps kommuns tredjeklassare till konsthallens ”omställda” konstvisningspaket som leds av konstnären och konstpedagogen Louise Waite.

Varmt välkomna att se denna efterlängtade utställning på Åstorps konsthall som varar fram till den 12 mars!


OBS! Tänk på att hålla extra distans och visa hänsyn i dessa tider! Max 4 personer får vistas i konsthallen samtidigt.

Åstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

---
Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider.
Se alternativa öppettider på bibliotekets hemsida, bibliotekfh.se.
Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

---

Här är en film där Gittan Jönsson berättar mer om utställningen, inspelad i hennes studio i Berlin. Filmen är textad på svenska, och du aktiverar undertexterna genom att hålla pekaren över videon och klicka på Undertexter i menyn som dyker upp i nederkant av filmrutan.

I samband med Gittan Jönssons utställning erbjuds även en guidad visning samt en konstworkshop under ledning av konstnären Louise Waite för Åstorps kommuns tredjeklassare. Utställningen är en del av Åstorps kommuns kulturgaranti, som är kommunens egenfinansierade satsning på kultur i skola och förskola.

Visningen och workshopen har blivit "omställd", det vill säga digitaliserad och coronasäkrad.

Om konstnären

Sedan 2010 har konstnären Louise Waite arbetat med större konstpedagogiska projektet såväl som kortare workshops för alla åldrar. I hennes arbete använder hon sig av våra sinnesupplevelser och material för att bygga gemensamma kartor och skulpturer som utforskar vår relation till dem.

Hon utgår alltid från en plats, grupp eller idé för att sedan ta sig vidare in i det gemensamma skapandet. Genom ett lekfullt tillvägagångssätt tar hon sig an idéer om vad konst kan vara.
Louise har en utbildning i kulturprojektledning från Kulturverkstan i Göteborg och en kandidatexamen i fri konst från University of Brighton i Storbritannien.

Tillsammans med konstnären Nina Jensen driver hon plattformen för deltagarbaserad konst, FLOCK.

Konsthallens öppettider

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida, se länk nedan.

Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Senast ändrad • 2021-02-22