Kommunal hälso- och sjukvård

Den kommunala hälso- och sjukvården omfattar hemsjukvård, rehabilitering och hjälpmedel. Hemsjukvård betyder att du kan få vård hemma istället för att behöva åka till vårdcentralen eller bli inlagd på sjukhus.

Vem får hemsjukvård?

För att få hemsjukvård används något som kallas tröskelprincipen. Den innebär att du i första hand ska besöka din vårdcentral. Om du på grund av sjukdom, psykiska besvär eller andra skäl inte kan ta dig dit – varken själv eller med hjälp – kan du ha rätt till hemsjukvård. Hemsjukvård är tillgänglig för alla, oavsett ålder.

Vem beslutar om du kan få hemsjukvård?

Det är hälso- och sjukvårdspersonal i kommunen som beslutar om du har rätt till hemsjukvård. Det kan antingen ske genom att du ringer till din vårdcentral eller efter en sjukhusinläggning.

Du kan få hemsjukvård under en period. Ett exempel är efter en sjukhusvistelse, men det kan också vara aktuellt om du behöver sjukvård under lång tid. Det är behovet som styr. Det utvärderas kontinuerligt av ansvarig sjuksköterska. Om/när du mår bättre kan hemsjukvården avslutas i samråd med ansvarig läkare.

Vilka är vi?

Kommunal hälso- och sjukvård, som också kallas hemsjukvård, omfattar vård som ges av distriktssköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter (tidigare kallade sjukgymnaster). På vård- och omsorgsboenden ansvarar kommunen för hälso- och sjukvården.

Insatser

Hemsjukvårdens personal utför planerade sjukvårdsinsatser hemma hos patienter, dygnet runt. Under både kortare och längre perioder kan du få hjälp med hälso-, sjukvård- och rehabiliteringsinsatser, exempelvis:

  • såromläggning
  • medicinering
  • provtagning
  • vård i livets slutskede
  • rehabilitering och träning
  • utprovning och förskrivning av hjälpmedel

Det är hälso- och sjukvårdspersonal som beslutar om vad just du ska få hjälp med. Varje ny insats innebär ett nytt beslut. Vi har ett nära samarbete med ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och Mobila vårdteamet.

Om en anhörig/närstående följer med på läkarbesök eller annat sjukvårdsbesök är det viktigt att ni berättar vad som bestämdes vid besöket för ansvarig sjuksköterska.

Broschyr om Kommunal hälso- och sjukvård i Åstorp , 206.2 kB, öppnas i nytt fönster. (anpassad för att läsa online)

Broschyr om Kommunal hälso- och sjukvård i Åstorp , 347.2 kB, öppnas i nytt fönster. (för utskrift på hemmaskrivare)

Arbetsterapeuten kan hjälpa dig som på grund av olycka, sjukdom eller medfött funktionshinder har svårigheter att klara ditt dagliga liv. Detta görs oftast vid hembesök för att samtidigt bedöma aktivitetsnivå, behov av hjälpmedel eller annan anpassning i vardagen för att öka och bibehålla självständighet.

Arbetsterapeuten kan hjälpa dig med utprovning och träning vid en eventuell hjälpmedelsförskrivning

Demenssjuksköterskan kan ge råd och stöd till personer med demenssjukdom och anhöriga och kan kontaktas för information, stöd vid utredningar och behandlingar eller besök efter önskemål. Demenssjuksköterskan har ett särskilt ansvar att fungera som samordnare, utbildare/handledare och kontaktsjuksköterska för demensvården i kommunen.

Demenssjuksköterskans viktigaste uppgift är att medverka till optimalt välbefinnande för personer med demenssjukdom och
deras närstående.

Vem kan få insatsen?

Vid misstänkt demenssjukdom görs utredningen via husläkaren
och primärvården. En förhoppning är att demenssjuksköterskan ska komma in så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet och därefter kunna behålla en stödjande och informerande kontakt med den sjuke och dennes familj genom sjukdomens olika stadier.

Om du inte har möjlighet att, själv eller med hjälp av ledsagare, ta dig till primärvårdens mottagningar/annan vårdinrättning kan kommunens hälso- och sjukvård hjälpa dig efter behovsbedömning hjälpa dig.

Sjukvård i hemmet ges av kommunens sjuksköterskor och distriktssköterskor tillsammans med personal inom hemvården med delegeringsbeslut. Du kan exempelvis få hjälp med såromläggningar, injektioner och läkemedelshantering om din läkare bedömt att det är en hälso- och sjukvårdsinsats.

Om du inte har möjlighet att själv eller med hjälp av ledsagare ta dig till primärvårdens fysioterapeut kan fysioterapeuterna i kommunen efter bedömning hjälpa dig.

Fysioterapeuten hjälper dig att bibehålla grundfunktioner i kroppen såsom styrka, koordination, kondition, rörlighet och balans, eller att hitta nya rörelsemönster genom träning. Fysioterapeuten kan bedöma ditt träningsbehov och göra upp ett träningsprogram tillsammans med dig. Träningen genomför du sedan på egen hand eller med hjälp av vårdpersonal.

Fysioterapeuterna instruerar också om olika former av förflyttningsteknik samt ordinerar förflyttnings- och gånghjälpmedel, som till exempel käppar, kryckor, rollatorer och gångbord.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska varje kommun ha en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), som ansvarar för att den kommunala hälso- och sjukvården, upp till sjuksköterske-nivå, bedrivs på ett patientsäkert sätt och med god kvalitet.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska utarbetar rutiner för bland annat läkemedelshantering, delegering, avvikelserapportering samt ansvarar för att patientjournaler förs i den omfattning som det föreskrivs i patientdatalagen.

I det medicinska ansvaret ingår också att göra anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) vid händelser som har lett till skada eller risk till skada.

Kontakt

Senast ändrad • 2024-11-19

Kontakt