Missbruk och beroende

Det finns hjälp för dig som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Tillsammans utformar vi den hjälp du behöver.

Du som är över 15 år kan själv ansöka om olika former av stöd. Om du inte fyllt 18 år kommer socialtjänsten dock behöva informera dina vårdnadshavare.

 • Servicesamtal
 • Behandling genom Åstorps kommuns egen öppenvård. Vi tillhandahåller både individuella samtal och behandling i grupp.
 • Tillgång till en kontaktperson.
 • Behandling på behandlingshem.
 • Intensiv öppenvårdsbehandling.
 • Stöd till barn och ungdomar som har en anhörig som missbrukar eller har missbrukat.
 • Stöd till anhöriga.
 • Behandling genom öppenvården för barn- och unga samt unga vuxna.
 1. Ring socialförvaltningen på telefon 042-640 00. Där får du prata med en mottagningssekreterare och berätta om din situation.
 2. Du bestämmer själv om du vill ta emot hjälp. Om du vill ha hjälp så startar en socialsekreterare en utredning och därefter påbörjas behandling av öppenvården på kommunen.
 3. Du kan också välja att anmäla dig till servicesamtal eller motivationssamtal i grupp.
 4. När socialsekreteraren har träffat och lärt känna dig väljer vi tillsammans behandlingsmetod utifrån det behov du har.
 5. Det innebär att du kan komma på samtal en gång i veckan eller tre gånger i veckan. Vi anpassar stödet helt utifrån ditt behov. Det viktigaste är att du får ett friskare och bättre liv.

Ansök om bistånd för att gå 12-stegsprogrammet

För att delta i 12-stegsprogrammet behöver du börja med att ansöka om bistånd. Det gör du genom att ringa mottaget 042-64126.

En missbrukshandläggare kommer att boka en intervju med dig för att göra en utredning. Under intervjun kommer du att få svara på en del frågor som rör olika områden kopplat till din vardag.

Genom utredningen får vi en övergripande bild av din livssituation, problem och hjälpbehov. Därefter kan vi planera din behandling.

När börjar 12-stegsprogrammet?

12-stegsprogrammet pågår kontinuerligt. Vi har löpande intag om gruppen inte är fulltalig. Vi ses två förmiddagar per vecka.

Vad är 12-stegsprogram?

Tolvstegsprogrammet är ett självhjälpsprogram som skapades av AA redan i mitten av 1930-talet. I tolvstegsprogrammet ser man alkoholism som en kronisk sjukdom, som dock kan hejdas genom erkännande, acceptans och helnykterhet. På Anonyma Alkoholisters hemsida kan du läsa om vad de 12 stegen innebär. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om behandlingen

På öppenvårdens behandling utgår vi från de 12 stegen med fokus på steg 1 till 3. De övriga stegen ska du fortsätta med tillsammans med en sponsor eller vägledare från AA eller NA.

Behandlingen kommer bestå av föreläsningar, egna uppgifter samt redovisningar, filmer samt gruppterapi men även enskilda samtal med den behandlare som du blir tilldelad.

Vår förhoppning är att du kommer vara nykter och drogfri under behandlingen men vid misstanke om återfall kommer vi att be dig lämna ett drogtest eller alkotest.

Öppenvården i Åstorp erbjuder servicesamtal för dig som har ett riskbruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, andra droger eller spel om pengar.

Du kan få upp till fem rådgivande och vägledande samtal utan att vi gör en utredning. Samtalen är kostnadsfria, sker under tystnadsplikt, registreras och journalförs inte.

Vi omfattas av anmälningsskyldigheten, vilket innebär att vi är skyldiga att anmäla om vi får kännedom om eller misstanke av ett barn eller vuxen som far illa.

Anmäl dig via forumläret eller ring oss på 042-644 20.


Kommunens öppenvård ger stöd till alla som är anhöriga till personer med missbruk eller riskbruk. Ring oss på telefon 042-644 20 så hjälper vi dig.

Är du under 15 år kan du också ta kontakt med din kurator eller sköterska på din skola.

En orosanmälan gör du om någon i din närhet har tappat kontrollen på sin relation till alkohol eller droger eller spel om pengar och på egen hand har svårt att bryta eller ta sig ur sitt missbruk. Arbetar du till exempel inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård så har du anmälningsskyldighet.

Är du privatperson anmäler du av omtanke för den anmälan berör, vilket är helt frivilligt. Är du privatperson kan du även vara anonym. I så fall är det viktigt att du inte talar om ditt namn eftersom huvudregeln är att socialsekreteraren ska berätta för den som blivit anmäld vem som gjort anmälan.

Socialtjänsten har en skyldighet att följa upp alla anmälningar, men ur sekretessynpunkt kan vi inte återkoppla vad som hänt och om någon insats blir aktuell. Fortsätter oron är du välkommen att göra en ny anmälan.

E-tjänsten ”Följ ditt ärende” vänder sig till dig som redan har ansökt om insats. Genom e-tjänsten kan du följa ditt ärende, skicka och få meddelande från din handläggare samt ta del av händelser som är kopplade till sin ansökan exempelvis utredningar, insatser och beslut.

Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och du loggar in med Bank-ID via en dator, surfplatta eller smartphone.

Om du har frågor om e-tjänsten är du välkommen att kontakta Kundtjänst 042-640 00.

Kontakt

Senast ändrad • 2023-12-14

Kontakt