Psykisk hälsa

Har du en oro kring din eller någon annans psykiska hälsa? Här har vi listat en del av det stöd du kan söka, både från kommunen och från andra aktörer.

Psykisk ohälsa är något de flesta kommer i kontakt med genom livet, antingen att man själv upplever någon form av psykisk ohälsa eller genom att någon närstående gör det. Det är ett väldigt brett spann med många olika typer av symtom och diagnoser som ingår och som påverkar vardagen på väldigt olika sätt. Får man rätt behandling behöver en diagnos inte påverka vardagen i större utsträckning, medan vissa psykiska besvär kan påverka vardagen väldigt mycket även om det är relativt kortvarigt.

 

Det är vanligt att må dåligt ibland. Det finns mycket som du kan göra själv för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad. Att hålla sunda vanor när det gäller sömn, mat och fysisk aktivitet kan hjälpa. Du kan också behöva prata med någon för att må bättre igen.

Du som hjälper eller känner oro för någon i din närhet räknas som anhörig och kan söka anhörigstöd.

Anhörig är du som regelbundet hjälper någon annan som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand. Du kan vara maka/make, partner, förälder, barn, barnbarn, sambo, vän, granne eller annan närstående. Läs mer:

Du är under 18 år och behöver stöd kan kontakta BRIS - barnen rätt i samhället.

Bris - barnens rätt i samhället Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad • 2024-08-23

Kontakt