Träffpunkter och frivilligverksamhet

Frivilligverksamheten förmedlar frivilliga insatser till personer som är i behov av social gemenskap. Det är ett komplement till den hjälp och det stöd som utförs av Åstorps kommun och ersätter inte arbetet som utförs av utbildad och avlönad personal.

Frivilligverksamheten finns till för att bryta ofrivillig isolering och ensamhet för personer som kanske inte får gemenskap genom skola, jobb, vänner eller familj. Det kan också vara ett sätt att få nya vänner i olika åldrar med olika bakgrunder.

Genom att umgås med andra, röra på sig, äta bra och göra något meningsfullt om dagarna mår vi bättre både i kropp och själ. Är vi friska och mår bra så lever vi också längre.

Träffpunkter i Åstorps kommun

Idag finns träffpunkter på:

På träffpunkterna kan du få möjlighet till en stunds gemenskap. Aktivitetsutbudet anpassas efter gästernas önskemål och behov. Det kan exempelvis vara musik, utflykter, föredrag, bingo, spel, kreativt skapande.

Program på träffpunkterna

På kommunens tre träffpunkter arrangeras det varje vecka olika aktiviteter. Varje månad presenteras ett nytt program för kommande aktiviteter på träffpunkterna. Klicka på träffpunkterna ovan för att komma till programmen.

Lämna förslag på aktiviteteter

Du som invånare, volontär, förening får gärna lämna förslag till aktiviteter till våra träffpunkter. Lämna förslag via detta e-postformulär eller kontakta aktivitetssamordnarna via Kundtjänst 042-640 00. Vi har telefontid måndag-torsdag klockan 11.00-12.00.





Bli volontär

Har du några timmar över? Vill du göra någonting meningsfullt?
Några timmar av din tid kan förändra en annan människas liv. Genom att bli volontär kan du berika både andras liv och ditt eget.

Du får nya vänner, nya erfarenheter och ny kunskap. Och du kommer med all sannolikhet att känna både glädje och stolthet över att göra något betydelsefullt för någon annan.

Vem kan bli volontär?

Du som har lite tid över och vill hjälpa andra människor. Du kan vara yrkesarbetande, studerande, pensionär, vara gammal eller ung.
Du behöver vara 18 år för att kunna bli volontär. Uppdraget innebär att du har tystnadsplikt.

Vad innebär det att vara volontär?

Du bidrar med din tid och ditt engagemang. Hur mycket du vill engagera dig och med vad bestämmer du själv. Du utför ditt uppdrag helt ideellt. Under tiden du utför ditt uppdrag är du försäkrad. Du får möjlighet till utbildningar och handledning samt träffar med andra volontärer.

Uppdraget utformas tillsammans med volontären och den som vill ha stödet.

Du kan till exempel anmäla dig till att:

  • Besöka någon i hemmet
  • Promenader
  • Hålla telefonkontakt
  • Hjälpa till vid evenemang och utflykter
  • Leda eller engagera dig i aktiviteter på våra träffpunkter.

Aktuella aktiviteter som du kan anmäla dig till:

  • Frivilligvärd vid musikunderhållning
  • Frivilligvärd vid föreläsningar och andra arrangemang
  • Frivilligvärd vid frukostbuffé
  • Frivilligledare till att laga lunchmat och servera (olika teman).
  • Frivilligledare till gymnastikgrupp
  • Välkomna och introducera förstagångsbesökare på träffpunkterna
    (Träffpunkt Trädgårdsgatan, Rönåsen och Punkthuset)
  • Cykla Rickshawcykel
  • Frivilligvärd vid vår jul-, midsommar- och påskluncher med mera

Eller så har du andra önskemål och idéer?

Vi hjälper dig att hitta rätt uppdrag som ger glädje och energi!

Du kan lämna dina synpunkter eller anmäla dig som volontär genom att ringa till 042-640 00 och be om att bli kopplad till en aktivitetssamordnare.

Tycker du att det skulle vara trevligt med lite sällskap ibland? Ta en promenad tillsammans med någon eller gå på en aktivitet ihop? Om du känner att du eller en anhörig skulle må bra av det, tar du kontakt med en aktivitetssamordnare genom att ringa till 042-640 00.

Aktivitetssamordnarna försöker sedan hitta en volontär som passar just dig.

Kontakt

Senast ändrad • 2024-06-26

Kontakt