Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
vedeldning är mysigt, men elda klimatsmart

Foto: Pexels.com

Eldar du i kamin eller brasa?

Visst är det stämningsfullt nu när vi eldar i kaminer och vedspisar. Här kommer lite tips hur du myser och eldar miljövänligt!

Eldar du hemma? Hur stora utsläppen och rökpåverkan för grannar och närboende blir beror mycket på sättet du eldar.

 

För att elda miljövänligt - tänk på:

 

 • Veden
  Förvara veden utomhus under tak minst ett halvår och förvara den inomhus max ett par veckor innan du eldar med vedträna.

 • Tändmedel
  Använd helst braständare som till exempel briketter, block, tändpåsar eller fint huggna vedträn/stickor. Undvik helst tidningspapper, som kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln.

 • Stapling av brasan
  Det är viktigt att brasan staplas luftigt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att korslägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.

 • Tänd på i toppen
  Placera tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna och tänd på. Låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.

 • God lufttillförsel
  Stäng luckan efter att elden tagit sig, men se till att lufttillförseln fortfarande är god. Brasan behöver som mest luft vid upptändningen och sedan lite mindre eftersom, men se till att inte strypa lufttillförseln för mycket.

 • Påfyllning av ved
  Om du vill hålla brasan igång efter att veden brunnit upp och det bildats en glödbädd, fyll då på med två-tre vedträn och lägg de luftigt.

 

Hos Naturvårdsverket kan du hitta mer information om vedeldninglänk till annan webbplats.


 

Vi önskar dig en mysig, miljövänlig och hänsynsfull stund vid brasan!

 

 

När du vill veta mer, kontakta...

Caroline Pettersson

Miljöinspektör

 

Åstorps kommun

Tel. 042-640 00

Caroline.pettersson@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2017-11-23
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna

 • 2018-07-10

  Åstorps kommun hjälper djuren i torkan!


  Det är tuffa tider för böndernas djur – varje grässtrå räknas! Och vi vill naturligtvis gärna hjälpa till och erbjuder därför bönder att använda en del av kommunens marker till förfogande eller för att klippa ner gräset och använda som foder. Vissa ytor går att stängslas till tillfälligt bete. Ytorna varierar allt från 1 till 10 hektar.
  » Läs mer


 • 2018-07-03

  Vi söker personer till en intervju


  Har du en intressant bakgrund? Ett intressant intresse, hobby eller livsstil som du gärna vill berätta för andra om för att inspierera? Då vill vi gärna prata med dig en halvtimme!
  » Läs mer


 • 2018-06-28

  Elcyklar som förändrar


  Nu är det dags för de med funktionshinder att få testa något livsförändrande. Nämligen elcyklar som öppnar nya möjligheter till omsorg och skapar gemenskap.
  » Läs mer