Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Hållbar utveckling på Kolhuggarens förskola

Förskolebarn sorterar skräp.

Skräpplockarveckan närmar sig sitt slut och 1551 barn och unga i kommunen har bidragit till ett finare Åstorp genom skräpplockning i hela kommunen. Kolhuggarens förskola i Nyvång är en av de förskolor som varit med.

På Kolhuggarens förskola är hållbar utveckling en självklarhet i vardagen. De använder naturen och dess resurser i sin pedagogik och har ett ständigt miljötänk. Dessutom har en av barngrupperna skräp som tema under våren.

 

- Barnen är medvetna om vad de ska tänka på när det gäller natur och hållbarhet. Vi pratar dagligen om vad hållbar utveckling innebär, berättar CaritaPersson, förskollärare på Kolhuggaren.

 

Men just denna vecka har nedskräpnings konsekvenser fått lite extra utrymme. I tisdags begav sig barnen och personal ut på en skräpplockarrunda i Nyvång. De hittade plaster, glas, burkar och mycket mer skräp, som folk har slängt i naturen.

 

- Min påse blev full på studs, berättar Hugo som går på förskolan.

 

Hugo fick sedan tillsammans med sina kamrater sortera skräpet i olika påsar som sedan återvinns på rätt sätt. Men vissa saker tar de själva tillvara på för att återvinna till något nytt. En plåtlåda ska bli till ett dockhus, tygrester får bli dockhusets gardiner.

 

Konsekvenser för både natur och djur

Nedskräpning påverkar både natur och djuren. På förskolan får barnen lära sig om konsekvenserna från flera aspekter.

 

-  Vi är utomhus mycket och barnen lär sig mycket om olika smådjur. De vet om att nedskräpning inte bara är fult utan det skadar också djuren, berättar Lena Hallberg, barnskötare på förskolan.

 

Arbetet slutar inte efter denna vecka, utan det är ständigt pågående. Kommunen är tacksam för alla de barn och unga som har gjort en insats för miljön och ett renare Åstorp denna vecka!

Senaste publiceringsdatum: 2019-04-26
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2019-08-20

  Medborgardialoger för ett tryggare Åstorp


  Kommunen arbetar tillsammans med polisen för att öka tryggheten i Åstorps kommun. Under tre tillfällen i september anordnas medborgardialoger på olika platser där du som medborgare får möjlighet att svara på frågor kring trygghet och säkerhet.
  » Läs mer


 • 2019-08-20

  Invigning Arboretum Circle of Life


  Idag invigdes Arboretum Circle of Life Åstorp med pompa och ståt. I arboreumet har 55 träd och buskar planterats för att sprida kunskap om Söderåsens natur och fungera som en entré till Skåneleden och Söderåsen. 
  » Läs mer


 • 2019-08-16

  Årets trygghetsmätning


  Nu är det dags för Åstorps kommun att tillsammans med Polismyndigheten genomföra den årliga lokala trygghetsmätningen. Totalt får 900 medborgare i åldern 16-85 år i Åstorps kommun möjlighet att svara på hur de ser på tryggheten i sitt bostadsområde.
  » Läs mer