Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
Gruppbild

Foto: Katrin Olsson, Helene Sandberg, Marie Torshed, Per Erik Holmén, Annica Lundqvist, Malin Dahl och Marita Svenhugosdotter. Fotograf: Heather Ricks

Toppresultat med Lean!

Vuxenutbildningscentrum har nu genomfört en del förändringar efter sin värdeflödesanalys som gjordes på antagningsprocessen för SFI (Svenska för invandrare). Genom att göra "rätt från början" har verksamheten lyckats nå fantastiska resultat!

 


Arbetet har bland annat:


 • Minskat processtiden (den tid som man faktiskt arbetar med ett ärende) med 40%


 • Det har frigjorts 4-6 timmar per vecka för en av medarbetarna, som nu kan investera den tiden i någonting annat


 • Rätt från början (procent som komplett och korrekt frånstart till slut av processen) har ökat från 13% till 85%


 • Blivit mycket lättare för de blivande eleverna att fylla i ansökningsblanketten


 • Ökat processmedvetenheten inom teamet, vilket innebär att det idag finns fler som kan hoppa in för varandra om någon är borta


Vuxenutbildningscentrum har arbetat med Lean som tankesätt och förbättringar sedan februari. Då resultatet med SFI blev så lyckat finns det mycket motivation bland medarbetarna att förbättra andra processer inom verksamheten.


- Även om nästan alla förbättringsaktioner är klara för den här processen, vet vi att vi ska utveckla det vidare och använda leantanksätt i förbättringsarbetet. Det här är bara början! Säger Katrin Olsson, biträdande rektor på vuxenutbildningscentrum.


Åstorps kommun har gjort satsningar på att utbilda leancoacher som ska kunna leda olika förbättringsprocesser. Per-Erik Holmén har varit leancoach i det här projektet.


- Som rätt nycertifierad leancoach, undrar man ibland om Lean som verktyg verkligen kommer komma att fungera, men det gör det – man måste lita på processen, säger Per Erik.

 

Det finns mer att uptäcka om Lean i Åstorp!


När du vill veta mer, kontakta...

Heather Ricks

Projektleare, Lean

Kommunstyrelseförvaltningen

Heather.Ricks@astorp.se

Telefon: 042-640 11

Senaste publiceringsdatum: 2017-06-08
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna

 • 2018-07-10

  Åstorps kommun hjälper djuren i torkan!


  Det är tuffa tider för böndernas djur – varje grässtrå räknas! Och vi vill naturligtvis gärna hjälpa till och erbjuder därför bönder att använda en del av kommunens marker till förfogande eller för att klippa ner gräset och använda som foder. Vissa ytor går att stängslas till tillfälligt bete. Ytorna varierar allt från 1 till 10 hektar.
  » Läs mer


 • 2018-07-03

  Vi söker personer till en intervju


  Har du en intressant bakgrund? Ett intressant intresse, hobby eller livsstil som du gärna vill berätta för andra om för att inspierera? Då vill vi gärna prata med dig en halvtimme!
  » Läs mer


 • 2018-06-28

  Elcyklar som förändrar


  Nu är det dags för de med funktionshinder att få testa något livsförändrande. Nämligen elcyklar som öppnar nya möjligheter till omsorg och skapar gemenskap.
  » Läs mer