Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Trollskogens förskola sprider kunskaper om medveten måltidspedagogik

Barnen från Trollskogens gräver i jorden.

På Trollskogens förskola i Kvidinge har förskollärare Ingela Karlsson och hennes kollegor arbetat med medveten måltidspedagogik under flera år. Nu har Ingela skrivit en utvecklingsartikel för att sprida kunskapen till kollegor inom skolan.

Genom Ifous program ”Undervisning i förskolan – vad kan det vara?” har Ingela skrivit utvecklingsartikeln för att sprida sin erfarenhet i ämnet. Artikeln handlar om hur måltidspedagogik kan ge barnen möjlighet att upptäcka och våga testa ny mat samtidigt som de tränar sitt språk.

 

- Barnen får vara ed om livsmedlets väg från jord till bord. Desto mer involverade barnen är i att olda och tillaga maten själva, desto mer ökar deras vilja att pröva något nytt, säger Ingela.

 

På Trollskogens förskola har de sett hur barnens språk förbättras och ordförrådet ökar genom arbetet. Barnen har blivit mer nyfikna på mat och vågar att prova flera olika rätter.

 

- Vi får positiv respons från föräldrar som märker att deras barn är mer öppna för att testa ny sorts mat, säger Ingela.

 

Personalen på förskolan är redan nu ute och utbildar kollegor och kökspersonal ett par gånger om året. Med artikeln får kunskaperna större spridning än tidigare.

 

- Jag brinner för ämnet och vill gärna att så många som möjligt ska få ta del av våra erfarenheter. I det långa opper handlar det om barnens hälsa, säger Ingela.

 

Artikeln finns att läsa i Skolportens numrerade artikelserie för undervisning, lärande och ledarskap.

 

Leda och lära - skolporten.selänk till annan webbplats

 

Senaste publiceringsdatum: 2019-04-12
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2019-08-20

  Medborgardialoger för ett tryggare Åstorp


  Kommunen arbetar tillsammans med polisen för att öka tryggheten i Åstorps kommun. Under tre tillfällen i september anordnas medborgardialoger på olika platser där du som medborgare får möjlighet att svara på frågor kring trygghet och säkerhet.
  » Läs mer


 • 2019-08-20

  Invigning Arboretum Circle of Life


  Idag invigdes Arboretum Circle of Life Åstorp med pompa och ståt. I arboreumet har 55 träd och buskar planterats för att sprida kunskap om Söderåsens natur och fungera som en entré till Skåneleden och Söderåsen. 
  » Läs mer


 • 2019-08-16

  Årets trygghetsmätning


  Nu är det dags för Åstorps kommun att tillsammans med Polismyndigheten genomföra den årliga lokala trygghetsmätningen. Totalt får 900 medborgare i åldern 16-85 år i Åstorps kommun möjlighet att svara på hur de ser på tryggheten i sitt bostadsområde.
  » Läs mer