Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

Val 26 maj 2019 för Europaparlamentet.

Foto: Valmyndigheten

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande gem åren.

Du som är medborgare i ett EU-land är också unionsmedborgare i EU, så kallad EU-medborgare. Det ger dig flera rättigheter, vilket gör att det är viktigt för dig att rösta i EU-valet.

 

Som EU-medborgare får du bland annat resa fritt eller arbeta och studera i andra EU-länder. Du får hjälp av ett annat EU-lands ambassad när du reser i länder utanför EU och du har rätt att rösta fram de politiker som ska sitta i Europaparlamentet.

 

Vad är Europaparlamentet?

Det är medborgarna i de 28 EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet.
Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 20 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

 

EU-länder samarbetar i frågor om bland annat:

 • Miljön
 • Regional utveckling
 • Forskning
 • Jordbruksstöd
 • Flyktingpolitik

 

Vem får rösta i EU-valet?

Alla som får rösta i valet och upptaga i röstlängden får röstkort hemskickat med posten. Röstkorten skickas ut mellan den 2 och 8 maj. Du kan antingen rösta på valdagen eller förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige.

 

För att rösta ska du:

 • ha fyllt 18 år senast på valdagen
 • vara svensk medborgare och eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
 • vara medborgare i något annat av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

 

Förtidsrösta i EU-valet

 

EU-valet 2019 - informationsblad från Sveriges kommuner och landstingPDF (pdf, 322.1 kB)

När du vill veta mer, kontakta...

Medborgarkontoret

042-640 00

kommun@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2019-05-10
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2019-12-06

  Presentation av ortsanalyser i Åstorps kommun


  Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram ortsanalyser för Åstorp, Hyllinge, Kvidinge och Nyvång. Den 17 december är du välkommen att ta del av resultatet som kommer vara ett viktigt underlag i kommunens fortsatta arbete med samhällsplanering.
  » Läs mer


 • 2019-12-05

  Vad är ett bra bibliotek för dig?


  Under våren 2020 gör vi en satsning på att förnya barn- och ungdomsavdelningen på det centrala biblioteket i Åstorp. Nu behöver vi din hjälp för att skapa ett ännu bättre bibliotek för Åstorpsborna.
  » Läs mer


 • 2019-12-03

  Hämta sand för halkbekämpning


  I början av veckan har det varit halt runt om i kommunen. Du är välkommen att hämta sandningsgrus på Annedalsgatan 5 när du behöver halkbekämpa utanför ditt hus.
  » Läs mer