Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

Val 26 maj 2019 för Europaparlamentet.

Foto: Valmyndigheten

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande gem åren.

Du som är medborgare i ett EU-land är också unionsmedborgare i EU, så kallad EU-medborgare. Det ger dig flera rättigheter, vilket gör att det är viktigt för dig att rösta i EU-valet.

 

Som EU-medborgare får du bland annat resa fritt eller arbeta och studera i andra EU-länder. Du får hjälp av ett annat EU-lands ambassad när du reser i länder utanför EU och du har rätt att rösta fram de politiker som ska sitta i Europaparlamentet.

 

Vad är Europaparlamentet?

Det är medborgarna i de 28 EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet.
Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 20 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

 

EU-länder samarbetar i frågor om bland annat:

 • Miljön
 • Regional utveckling
 • Forskning
 • Jordbruksstöd
 • Flyktingpolitik

 

Vem får rösta i EU-valet?

Alla som får rösta i valet och upptaga i röstlängden får röstkort hemskickat med posten. Röstkorten skickas ut mellan den 2 och 8 maj. Du kan antingen rösta på valdagen eller förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige.

 

För att rösta ska du:

 • ha fyllt 18 år senast på valdagen
 • vara svensk medborgare och eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
 • vara medborgare i något annat av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

 

Förtidsrösta i EU-valet

 

EU-valet 2019 - informationsblad från Sveriges kommuner och landstingPDF (pdf, 322.1 kB)

När du vill veta mer, kontakta...

Medborgarkontoret

042-640 00

kommun@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2019-05-10
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2019-08-20

  Medborgardialoger för ett tryggare Åstorp


  Kommunen arbetar tillsammans med polisen för att öka tryggheten i Åstorps kommun. Under tre tillfällen i september anordnas medborgardialoger på olika platser där du som medborgare får möjlighet att svara på frågor kring trygghet och säkerhet.
  » Läs mer


 • 2019-08-20

  Invigning Arboretum Circle of Life


  Idag invigdes Arboretum Circle of Life Åstorp med pompa och ståt. I arboreumet har 55 träd och buskar planterats för att sprida kunskap om Söderåsens natur och fungera som en entré till Skåneleden och Söderåsen. 
  » Läs mer


 • 2019-08-16

  Årets trygghetsmätning


  Nu är det dags för Åstorps kommun att tillsammans med Polismyndigheten genomföra den årliga lokala trygghetsmätningen. Totalt får 900 medborgare i åldern 16-85 år i Åstorps kommun möjlighet att svara på hur de ser på tryggheten i sitt bostadsområde.
  » Läs mer