Konsthallen

Åstorps konsthall ligger i Åstorps bibliotek, centralt i Åstorp.
Konsthallen ska öka intresset för och kunskapen om konst och konstnärliga uttryck.

Varje år visar vi ett mindre antal utställningar med både lokala och andra konstnärer. Konsthallen arbetar även med att nå ut med konst till barn och unga samt äldre i kommunen genom olika aktiviteter.

Genom en långsiktig och processinriktad verksamhet ska konsthallen etableras som en given mötesplats i det lokala samhället, och en självklar destination för både den lokala, regionala och nationella konstpubliken.

Guidade konstvisningar

Nu startar konstverksamheten upp guidade visningar av sina utställningar.
Visning av Påfågelns andedräkt:
Konstseniorerna (65+) 24 mars kl. 14:00
Offentlig visning 21 mars kl. 18:00

Gruppbesök i konsthallen

Skolklasser är välkomna att besöka konsthallen tillsammans med ansvariga lärare. Grupper från förskola, skola, SFI, äldreboenden och liknande är välkomna att boka en kostnadsfri guidad visning av aktuell utställning.

OBS!
Tänk på att fortsatt hålla avstånd till övriga besökare när du besöker konsthallen och Åstorps bibliotek och att stanna hemma om du känner dig sjuk.

Johan Herder - DETTA ÄR JAG en blandad utställning med Johan Herder

21 maj - 12 augusti

Konstnären Johan Herder föddes dec 1952 i Värmland. När Johan var 3 flyttade hans familj till Helsingborg och efter grundskolan utbildade han sig till Skräddare i Malmö. Därefter hade han ett sommarjobb 1970 på Hardys of Knightsbridge, ett skrädderi London.

1971 åkte Johan tillsammans med en tjej till Stockholm och började arbeta som designer på den då kända butiken GUL o BLÅ och stannade där fram till 1975. Johan designade bla. en jeansmodell 1973 som heter ”JohanJeansen” som går att ses på Nordiska museets digitala museum.

Sommaren 1975 åker Johan till Danmark och vidarutbildar sig på tillskärarakademin i Köpenhamn. Efter Köpenhamn åkte Johan tillbaka till Stockholm och startade ett företag som som bla. designade arbetskläder åt sjukvården och hade det fram 1976.

1977 började Johan arbeta på Tore Wretman-koncernen på restaurang Wictoria som servitör och utbildade sig senare på Operakällarens festvåning för att lära sig etikettservering. Efter den utbildningen åkte Johan till den Haag i Holland och arbetade som butler åt den Svenska Ambassadören.

1979 återvände Johan till Stockholm för att ta hand om ”sitt konstnärskap” Johan började utveckla fotografin och publicerades i tidningen FOTO nr 10 1980 under rubriken Galleri. Började att måla tavlor 1980 och har därefter fortsatt med både måleri och fotgrafi fram tills nu.

På mitten av åttiotalet inredde Johan Diskoteket Kool cat club, Wivels kungsgatan Stockholm med målningar.

Med Andy Warhols medgivande så gjorde Johan ett Vernissagekort med Andy Warhols signatur, till utställningen på Galleriet Sturegatan 19 i Stockholm som visade ”Details of Renaissance Paintings” av Botticelli, Leonardo Da Vinci och Paulo Occelli. Idén till vernissagekortet kom från Johan Herder

Stockholm Inferno var 5 uppmärksammande utställningar mellan 1988-1990 där totalt 110 konstnärer ställde ut. Den första utställningen var på restaurang Oaxen och 3 av utställningarna var på restaurang Wiktoria i kungsträgården, 1 på Daily news cafe Sverigehuset Hamngatan Stockholm.

1992 återvänder Johan Herder till Skåne och flyttar till Ljungbyhed. Och på den vägen är det.

---
Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider.
Se alternativa öppettider på bibliotekets hemsida, bibliotekfh.se.
Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Astrid Göransson:
Kom som du är! Arbetet med ett monument.
Södra Storgatan 17, Bjuv

6 juli -30 augusti, onsdag-fredag kl 14-18, lördag 11-15.

Vernissage 6 juli kl. 14:00

Inom projektet Konstsamverkan kring Söderåsen visar Åstorps och Bjuvs kommuner i sommar Kom som du är – arbetet med ett monument av konstnären Astrid Göransson.

I utställningen kommer skisser och modeller från konstnärens arbete med det offentliga konstverket ”Kom som du är” att visas, ett konstverk som uppmärksammar demokratins hundraårsjubileum och som placeras på Riksplan i Stockholm. I samband med utställningen bjuds barn och unga in för att delta i workshops tillsammans med konstnären.

Konstnär Astrid Göransson har fått uppdraget att skapa ett konstverk som uppmärksammar demokratins hundraårsjubileum 2022. Kom som du är! är ett samtida monument som lyfter fram de fem första kvinnliga ledamöterna i Sveriges riksdag. Platsen för konstverket är Riksplan i Stockholm och projektet är ett samarbete mellan Sveriges riksdag och Statens konstråd.

Från den 6 juli till den 30 augusti visar Astrid Göransson skisser och modeller från arbetet med det offentliga konstverket. I utställningen ingår också fotografier och annan dokumentation från processen. Det blir ett unikt tillfälle att tränga in i en konstnärs arbete och hur det leder fram till ett färdigt verk. I samband med utställningen kommer barn och unga bjudas in för att delta i konstworkshops tillsammans med konstnären. Utställningen kommer att visas på Södra Storgatan 17 (Bolos gamla lokaler) i centrala Bjuv. Utställningen visas 6 juli-30 augusti onsdag-fredag kl 14-18, lördag 11-15.

Om konstverket Kom som du är!

Konstverket består av en skulptur där två unga kvinnor går på en stensatt stig som kröker sig över gräsmattorna på den norra delen av Riksplan, slingrar sig in under lindarna och leder fram till Riksdagshusets port. De bär fram de fem första kvinnliga ledamöterna i Sveriges riksdag – pionjärerna Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin och Agda Östlund. Astrid Göransson binder samman dåtid med nutid, de pionjärer som banat väg för oss med de som kommer efter. En bok som innehåller säkerhetsvakter, lokalvårdare och övriga medarbetares skildringar av sitt arbete på Riksdagen är också en del av konstverket. Kom som du är! tar ett helhetsgrepp på platsen och visualiserar kampen för demokrati och jämlikhet som alltjämt pågår.

Utställningen är ett samarbete mellan Astrid Göransson, David Skoog, Åstorps kommun och Bjuvs kommun.

Konsthallens öppettider

Konsthallen är öppen under bibliotekets bemannade öppettider, som du hittar på bibliotekets hemsida, se länk nedan.

Konsthallen är inte öppen under bibliotekets meröppettider.

Tänk på att visa extra distans och hänsyn i dessa tider! Åstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Senast ändrad • 2022-06-30

Kontakt