Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Vanliga frågor och svar

Varje dag svarar vi på frågor om allt det som kommunen har hand om och lite där till. Det är inte alltid så lätt att veta vem i samhället som ansvarar för vad. Många kontaktar kommunens kundtjänst och vi försöker alltid hjälpa till att svara på frågorna eller lotsa vidare till rätt ställe. Nedan ser ni svaren på vanliga frågor.

Vem är kommunchef?
Den 1 november 2019 tillträde Anna Falkenstam som tillförordnad kommunchef.
 
Vem är kommunalråd?
Ronny Sandberg (s) (Länk)
 
Vem är chef för socialförvaltningen/socialchef?
Monica Ehnberg är förvaltningschef (Länk)
 
Vem är chef för bildningsförvaltningen/skolchef?
Annika Hoppe (Länk)
 
Var ligger sopstationen?
I Åstorps kommun finns det en återvinningsanläggning samt tre sopstationer. Läs mer om sopstationernas plats och öppettider här.
 
Hur är sopstationens öppettider?
Återvinningsanläggningens öppettider kan man se här (länk) och sopstationerna står tillgängliga dygnet runt.
 
Finns det någon simhall?
Inom Åstorps kommun erbjuder Kvidinge Friluftsbad möjligheter till simning. I de närliggande kommunerna finns det andra badplatser tillgängliga, se följande länk.länk till annan webbplats Läs mer om Kvidinge Friluftsbad här.
                                                                                                              
Var ligger kommunhuset?
Kommunhuset, även kallat medborgarkontoret i Åstorp, ligger i centrum och ligger vid Storgatan 7, 265 80 Åstorp. Se även vår kontaktsida för bild och karta.
 
Hur många invånare bor i kommunen?
Antalet invånare i Åstorp uppgick till 15.528 (Källa: SCB 2016-12-31)
 
Hur hög är skatten?
Åstorps kommuns skattesats uppgår till 20,29%. Till detta kommer landstingsskatt på 11,18% samt kyrko- och begravningsavgift beroende på vilken församling man tillhör. 
 
Finns det en turistbyrå?
Nej men en InfoPoint, Medborgarkontoret. Medborgarkontoret ligger vid Storgatan 7, 265 80 Åstorp. Besök vår kontaktsida för bild och karta.


Har kommunen en hjärtstartare?

Många av kommunens lokaler har hjärtstartare och någon som är utbildad i att använda denna. Oftast så finns där en skylt som visar om det finns en hjärtstartare i byggnaden, men du kan även se var det finns hjärtstartare via Sveriges hjärtstartarregister: https://www.hjartstartarregistret.selänk till annan webbplats


Var lämnar man deklarationen?
Sedan 2011 tar Åstorps kommun inte längre emot deklarationer. Deklarationen måste därför skickas till Skatteverket till den adress som anges på blanketten. Tänk på att det är möjligt att deklarera elektroniskt: via telefon, SMS, en app eller via e-tjänsten. Läs mer på Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats.
 
Finns det friskolor här?
I Åstorps kommun finns där förutom sju kommunala grundskolor, även två friskolor. Läs mer om grundskolor i vår kommun här.
 
Var ligger biblioteket?
Det finns fem bibliotek i Åstorp, med huvudbiblioteket placerat i centrum i Åstorp. Länkar till alla biblioteken kan hittas här.
   
Finns det en bostadsförmedling?
Nej, men det finns en sammanställning av hyresvärdar i kommunen som man kan se här.
 
När är det sandsopning/sandspolning?
Alla gator vårsopas en gång under mars, april eller maj månad. Sandningssand tas bort i samband med sopning. Läs mer om vår gaturenhållning här.
 
När får man elda utomhus?
Eldningsförbud råder om brandriskprognosen är 4 (stor brandrisk) eller 5 (mycket stor brandrisk) se även vår sida om eldning för att få mer information.
 
Hur kan man framföra synpunkter och klagomål?
Genom att direkt besöka, ringa eller skriva till kommunen. Det finns även möjlighet till att skicka in klagomål eller synpunkter genom formuläret här.


Var finns vårdcentralen?

I Åstorps kommun finns två vårdcentraler; Åstorps Vårdcentrallänk till annan webbplats och Familjehälsanlänk till annan webbplats. På deras sidor hittar du kontaktuppgifter, öppettider och information var de ligger.

Senaste publiceringsdatum: 2019-11-01
Sök på hela astorp.se
Kontakt
Åstorps kommun
Storgatan 7
265 80 ÅSTORP
042-640 00   
Fax: 042-642 10
kommun@astorp.se

Medborgarkontoret
042-640 00
mbk@astorp.se

Koordinater
Lat.    56.13527
Lon.   12.94801