Åstorps kommun cyklar för friluftslivet

Cyklar i bakgrunden och två personer tittar på en karta.

Den 17 juni är det dags för Åstorps kommun att överta stafettpinnen i Skånestafetten. Stafetten arrangeras av Länsstyrelsen och sker på cykel i de skånska kommunerna för att främja friluftslivsaktiviteter.

2021 är friluftslivets år och detta uppmärksammas på olika sätt runt om i landet. I Skåne har landshövdingen initierat Skånestafetten, som är en cykelstafett genom utvalda naturreservat i alla 33 skånska kommuner.

Torsdagen den 17 juni tar kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) över stafettpinnen från Bjuvs kommun vid Kalvahagens naturreservat i Åstorp. Därifrån går färden vidare mot bland annat Tomarps Ene, Hyllingedammen, Tingvalla och Nyvång. Den 21 juni lämnas stafettpinnen vidare till Båstads kommun vid Stora hult.

– Vi har många fantastiska naturområden i kommunen som uppskattats av både invånare och besökare och som vi är glada att uppmärksamma under etappen. Jag hoppas att detta kan ge inspiration till både aktiviteter i naturen och härliga cykelturer, men också en och annan hemesteridé, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Åstorps kommun.

Stafettstart den 17 juni klockan 13.00

I samband med övertagandet av stafettpinnen den 17 juni finns representanter från Åstorps kommun och Åstorps Turistförening på plats vid Arboretum i Kalvahagens naturreservat i Åstorp från klockan 13.00.

Välkommen på tipspromenad i Prästamarken

Under veckan då Åstorps kommun står som värd för Skånestafetten är du inte bara välkommen att cykla och njuta av den fina naturen. I naturreservatet Prästamarken norr om Kvidinge kan du också delta i en tipspromenad. Mellan den 17 juni och 21 juni (fram till lunch) finns tipsfrågor för både vuxna och barn. Tipsrundan är cirka en kilometer och tar ungefär 25 minuter att gå. De som har flest rätt kan vinna priser!

Senast den 21 juni mejlar du dina svar till: tekniska@astorp.se
Den 22 juni kommer tekniska kontoret gå igenom alla svar och utse vinnare.

Se filmen om färden i Åstorps kommun

I Åstorps kommun är stafetten uppdelad enligt etapperna nedan. Så välkommen upp på cykelsadeln, välj den tur som passar dig bäst eller varför inte ta dig igenom hela rundan!

Etapp 1: Arboretum – Tomarps Ene
Etapp 2: Tomarps Ene – Makadammen i Åstorp
Etapp 3: Makadammen – Hyllingedammen
Etapp 4: Hyllingedammen - Nyvångshögen
Etapp 5: Nyvångshögen - Stora Hult

Vår resa börjar vid det kommunala naturreservatet Kalvahagen i Åstorp. Området karakteriseras av bokskog och hagmarker och är en viktig länk mellan Åstorps centrum och Söderåsen. Alldeles intill finns Arboretum Circle of Life, där du kan se och lära dig om flera av Söderåsens unika träd, buskar och insekter.

En bit österut ligger vår nästa anhalt - det anrika backlandskapet Tomarps Ene, som täcks av vackra gamla ekar. Sätt dig mot ett av träden och blicka ut över de hisnade vyerna med odlingslandskap, skogsdungar, den ringlande Rönne å och Söderåsens höjder. Kanske får du sällskap av räv, rådjur, kungsörn eller hagens småtjurar. Vill du se fler träd ska du vika av mot naturreservatet Prästamarken, som bjuder på en ekdominerad ädellövskog, men också inslag av gamla avenbokar och yngre alskog.

Färden fortsätter tillbaka österut. På vägen passerar vi Kvidinge friluftsbad där du kan passa på att bada. Sedan cyklar vi vidare mot Söderåsen och Björnekulla klint. Här kan du beskåda den så kallade "Klintagumman”, en klippa som liknar en gumma. Strax ovanför finns en utsiktsplats med enastående utsikt mot bland annat Åstorps västra delar.

Alldeles intill Björnekulla klint ligger Makadammen, ett gammalt stenbrott bara några hundra meter från Åstorps centrum. Här krossades tidigare makadam som användes till vägmaterial och förstärkning av järnvägarna. Idag är det ett vidunderligt, unikt naturområde som kommunen planerar att utveckla till ett attraktivt besöksmål.

Bredvid Makadammen hittar du Tingvalla - porten till Söderåsen. Runtomkan du bland annat prova vandring, cykling med temarundor, dressincykling, turridning, paddling och geocaching.

Vår nästa anhalt blir Perslund, som är en välbesökt park i Åstorp. Här finns hembygdsgården, Perslunds mölla, en lekplats, ett utegym och en vacker pelarsal bestående av ek och björk.

Därefter styr vi sydväst, mot Hyllinge. I slutet av Blåklintvägen har ett dött träd vid gräsytan fått nytt liv. Träskulptören Daniel Andersson har karvat fram två björnungar, Teddy och Tassen, som klänger på stammen. Mellan Citygross och golfbanan hittar vi Hyllingedammen, som är ett populärt tillhåll för fiskare. Här frodas både öringar och regnbågslaxar som fiskevårdsföreningen inplanterat. Efter en fikapaus fortsätter resan mot det lilla samhället Nyvång, där Nyvångshögen reser sig 50 meter över slätten. Högen står som en symbol för hela gruvhanteringen i nordvästra Skåne som under drygt hundra år var bygdens största industri.

Slutligen fortsätter vi cykelfärden mot Skälderviken, närmare bestämt Stora hult, där Båstads kommun står redo för att ta över stafetten.

Om Skånestafetten

Skånestafetten är en cykelstafett som går hela Skåne runt, från mars till september. Samtliga 33 skånska kommuner är en del av stafetten som färdas genom lika många naturreservat. Initiativet är en del av Friluftslivets år 2021 med syfte att främja friluftslivsaktiviteter. Startskottet gick den 26 mars då Skånes landshövding Anneli Hulthén cyklade till ett naturreservat i Malmö stad.

När Skånestafettens sista etapp avslutas i september kommer en film med avsnitt från alla deltagande kommuner visas på Länsstyrelsens webbsida.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2021-06-13

Kontakt