Ingrid Andersson gör sin 55:e skolavslutning innan hon går på ett sista sommarlov

Speciallärare Ingrid Andersson ler mot kameran med grönska i bakgrunden

På Hyllinge skola arbetar Ingrid Andersson deltid som speciallärare. Ingrid har med stort engagemang fortsatt att arbeta på skolan efter sin pension och gjort det med bravur. Nu har tiden kommit för Ingrid att en gång för alla gå i pension.

Den stundande skolavslutningen är din 55:e! När började du arbeta i Åstorps kommun?

– Jag blev klar med min småskollärarexamen i Landskrona juni 1966 och svarade på en annons om en ledig tjänst på lågstadiet i Åstorp. Jag fick tjänsten som var på Gamla Yrkesskolan uppe vid Vidåsen. Det var en årskurs 1 med 25 elever och varje dag promenerade vi ner till Björnekullaskolan för att äta lunch. Det tog 25 minuter dit och lika lång tid tillbaka. Det hade nog inte varit så enkelt att göra det i dag. Jag var kvar där i två läsår och 1968 var Haganässkolan klar och jag flyttade dit med min klass.

Var läraryrket ett självklart val för dig?

– Jag visste redan i andra klass att jag ville bli lärare. Då skrev jag en uppsats om att jag skulle bli lärare och bo ovanpå skolan, för det gjorde min fröken. Hon gick hem på rasterna för att koka kaffe och det verkade bekvämt och bra, men så blev det inte för mig. Lärare blev jag däremot och det har jag aldrig ångrat, jag har aldrig funderat på något annat yrke.

Efter tolv år som klasslärare utbildade du dig till speciallärare. Hur kom det sig?

– Jag kände ofta att jag inte riktigt hade möjlighet att hjälpa de elever som var i behov av extra stöd och hjälp. Jag bestämde mig då för att söka in till Lärarhögskolan i Malmö och utbilda mig till speciallärare.

Vad har drivit dig mest i ditt arbete som speciallärare?

– Att få hjälpa elever att knäcka läskoden och komma i gång med sin läsning och läsförståelse har varit mycket stimulerande för mig. Jag brinner också för att hjälpa elever som har läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Jag har varit ordförande i Dyslexiförbundet Skåne under många år. Detta har inneburit att jag har deltagit i många kurser och konferenser under årens lopp. Jag tycker att det varit roligt att vidarebefordra nya kunskaper till mina kollegor. Man blir aldrig fullärd!

År 1999 fick du Elisabetpriset för dina insatser för elever med läs- och skrivsvårigheter, vill du berätta lite om det?

– Det var rektor och kollegor nominerade mig till priset. Motiveringen var att jag arbetade mycket med tidiga insatser för att upptäcka tidiga tecken på läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Jag blev mycket överraskad och glad när jag fick åka till Stockholm och mottaga priset.

Under alla år som lärare måste du ha samlat på dig många minnen. Är det några som minnen sticker ut lite extra?

– Ett minne är när Hyllinge skola år 2004 fick Bertil Hults pris på 100 000 kronor. Det betalas ut årligen till en skola som är på rätt väg för att möta elever med dyslexi utifrån de kunskaper som finns. Det var en minnesrik dag när Bertil Hult och Martin Ingvar kom till skolan för att lämna över priset, berättar Ingrid och fortsätter:

– En annan sak jag minns var när vi tillsammans med skolorna i Bjuv hade projekt som bekostades av Skolverket. Första året var det svenska och året därpå var det matematik. Det innebar att vi kunde anlita duktiga och berömda föreläsare till kollegorna i Bjuv och Åstorp.

Hur har läraryrket förändrats under dina 55 år?

– Det som mest har förändrats under åren är några få elevers inställning till disciplin och bemötande utan respekt för andra människor. När jag började som lärare behövde man inte säga något till en elev som hade svårt för att uppföra sig. Det räckte att man tittade lite strängt på eleven. Digitaliseringen har också förändrat undervisningen mycket.

Hur känns det att gå på ett sista sommarlov?

– Jag kommer att sakna både elever och personal på skolan. Jag berättade för några elever för några dagar sen att jag skulle sluta arbeta. Han undrade var jag då skulle arbeta och jag sa att jag skulle bli pensionär. Han kommenterade detta med att du kan väl inte bara sitta hemma. Jag har samlat på mig många härliga och roliga kommentarer under alla mina år i skolan.

Hur ska du fira din sista skolavslutning?
– Det har jag inte hunnit fundera på ännu, men på något sätt ska jag fira!

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2021-06-17

Kontakt