Tips för att hålla det svalt inomhus i sommar

Blå himmel med små lätta moln

Hittills har sommaren bjudit på många varma dagar och det är viktigt för hälsan att hitta svala platser att vila på. Här får du några tips från energi- och klimatrådgivarna för att hålla det svalt inomhus.

Varningar för höga temperaturer utfärdas återigen av SMHIs värmevarning i stora delar av landet. Det är fortsatt varmt även efter regn och den höga luftfuktigheten förvärrar. Därför vill våra energi- och klimatrådgivare tipsa om hur du kan göra för att hålla det svalt inomhus.

Skärma av

Avskärmning utomhus som exempelvis med markiser är mest effektivt, men även persienner och gardiner inomhus hjälper till.

Vädra och dra nytta av frikyla

När det är svalare ute om kvällen, öppna upp och släpp in sval luft. Du får även en svalkande känsla om det är sommarbris ute. Då kan du öppna upp så snart det är lika varmt inne som ute.

Fläkt

Fläkten gör inte luften svalare, men kan kännas behaglig svalkande och kan hjälpa till att dra in sval luft om kvällen. Men så fort den inte behövs, dra ur kontakten för ökad säkerhet.

Stäng av värme och prylar som inte används

Det kan vara element som står på, belysning eller spillvärme från prylar som inte används, exempelvis datorer och skärmar. Dra ur kontakten.

Autoläge på luft/luft-värmepumpen?

Om du använder komfortkyla med sin värmepump, kolla så den inte står i autoläge utan endast för att kyla. Var extra noga med att rengöra filtren när fläkten går kontinuerligt.

Har du skaffat värmepumpen för att spara energi och pengar, tänk på att komfortkylan äter upp besparingen. Använd frikyla så långt det går!

Energimärkning på prylar som kyler

Hur energismarta prylarna är kan du se på energimärkningen när du handlar. Det mest effektiva valet är A+++. Portabla luftkonditioneringsapparater är inte lika effektiva men de finns de som klarar A eller bättre. De portabla som är vattenkylda har inte någon märkning och de är inte heller anpassade för svenska varma dagar med hög luftfuktighet.

Vill du veta mer eller har andra frågor om energi som exempelvis solceller, kontakta kommunen så får du hjälp! Kostnadsfri och oberoende rådgivning.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2021-07-16

Kontakt

Kontakt