Startskott för minimeringsmästarna

En manlig och två kvinnliga deltagare visas i bild.

Menaid Nocic, Katja Vollmer och Monica Lundgren är tre av de tävlande i Minimeringsmästarna från Åstorps kommun. Foto: Sofie Johansson

Nu är minimeringsmästarna i gång! Under ett års tid ska fem familjer i Åstorps kommun inspireras till hur de kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen.

Minimeringsmästarna går ut på att hushåll runt om i Sverige hjälps åt för att minska på avfallet och vårt klimatavtryck genom en nationell tävling. Deltagarna får under året träffa andra deltagare i sin kommun samt delta på olika tematräffar. Minimeringsmästaråret är uppdelat i fem teman med minst tre utmaningar per tema. I en av utmaningarna får deltagarna samla poäng. De får 3 poäng om de utför köpstopp under en månads tid, 2 poäng om de ger bort en second hand-present när de besöker någon, och 1 poäng för att inventera sitt engångsmaterial hemma såsom plastmuggar och plastbestick.

Fem familjer deltar i Åstorps kommun

Under vecka 39 hölls en första träff med familjerna och representanter från Åstorps kommun och NSR på NSR:s huvudkontor i Helsingborg. Där fick deltagarna träffas och gå en rundvandring på NSR:s anläggning, där de även berättade om deras verksamhet. Utöver detta fick deltagarna provsmaka på överbliven mat från lunchserveringen Rydebäcksskolan som tagits tillvara på för att visa att vi även kan minska på vårt matsvinn. Alla deltagande hushåll fick också informationsblad samt en våg för att mäta sitt avfall. Den 17 oktober är det dags för deltagarnas första inrapportering av hur det gått hittills.

Deltagaren Monica Lundgren är glad att tävlingen nu är i gång.

– Det känns jätteintressant och förväntansfullt det här. Jag hoppas verkligen att jag ska lära mig mer genom min medverkan, säger hon. Deltagaren Cathrine Norrström håller med;

– Det ska bli jättespännande, det här är verkligen något jag och min familj brinner för, säger hon.

Gemensamt bland deltagarna var förväntningen att få en större medvetenhet kring sin klimatpåverkan.

– Jag ser fram emot att hela hushållet ska få tänka på ett annat sätt och bli mer medvetna, säger deltagaren Menaid Nocic.

– Jag vill se om jag gör några fel i hur jag sorterar. Enligt mig gör jag rätt idag men vill få detta bekräftat, säger deltagaren Katja Vollmer.

– Jag önskar få en bättre översikt över hur mycket man slösar bort, det ska bli roligt att prova alla utmaningar, säger deltagaren Magnus Johansson.

Deltagaren Cathrine Norrström framför en superhjälptestaty

Cathrine Norrström är en av de tävlande i Minimeringsmästarna 2021.

Just att lära sig mer och bli mer medvetna var en av de vanligare anledningarna till att flera av deltagarna valt att anmäla sig till Minimeringsmästarna i år.

– Vi anmälde oss för att få ett annat tänk och för att vi i familjen ska bli mer medvetna och för att vi kunna dela med oss av våra erfarenheter till andra, säger Menaid Nocic. Monica Lundgren instämmer:

– Jag anmälde mig för att lära mig mer och för att tänka efter mer, och för att hela världen och mänskligheten behöver det, säger hon.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2021-10-14

Kontakt