Åstorps kommun får Fritidsbank

Fritidsbankens logotyp mot vit bakgrund

Snart öppnar Fritidsbanken på Skolgatan i Åstorp. Här kommer du att kunna låna fritids- och sportutrustning gratis i 14 dagars tid. Konceptet finns redan i flera kommuner runt om i landet.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, det kan till exempel vara skridskor, inlines, flytvästar, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar.

Nu kommer Fritidsbanken äntligen till Åstorp. Det är helt kostnadsfritt att låna på Fritidsbanken; vi tar inte ut några depositions- eller förseningsavgifter. Skulle något råka gå sönder försöker vi laga det och om inte det går så blir du inte ersättningsskyldig. Då har vi tillsammans bidragit till att utrustningen har använts så länge som möjligt i stället för att samla damm i ett förråd.

– Det känns jätteroligt att öppna en Fritidsbank i Åstorp. Nu kommer vi att kunna erbjuda fler möjligheten att utöva sin hobby eller prova på nya aktiviteter. En del utrustning är för dyr att investera i för sällananvändare och då är det toppen att kunna låna utrustning. Det är även bra för vårt klimat att återbruka utrustning på detta sätt, säger Kristin Wester, verksamhetsutvecklare på Kultur och Fritid i Åstorp.

Skänkt utrustning utgör utbudet

I princip all utrustning som Fritidsbanken kommer att tillhandahålla är skänkt. Barn växer snabbt och utrustningen som passade förra säsongen blir plötsligt oanvändbar. De vuxna kanske får nya intressen eller uppdaterar med nya saker. Fritidsbanken är perfekt när man vill prova nya aktiviteter, eller när man använder utrustning vid få tillfällen. Åker du exempelvis skidor några få dagar på ett år kan det vara bättre att låna skidor, stavar, pjäxor och hjälmar i stället för att de står oanvända i ditt förråd större delen av året.

– Under våren kommer vi att starta insamling på olika ställen i Åstorp och vi hoppas kunna öppna upp så snart som möjligt. Tanken är att utöver utlåning i butikslokalen, även kunna finnas med i andra sammanhang såsom aktiviteter på skollov eller vid andra event i kommunen. Fritidsbanken är för alla i Åstorp, boende och besökande, och vi är jätteglada för att vi nu ska kunna erbjuda denna service, säger Kristin Wester.

Om Fritidsbanken

Fritidsbanken Sverige är en ideell, nationell förening som äger varumärket Fritidsbanken.

Fritidsbankens grundpelare är:

  • Alla får låna
  • Allt är gratis
  • Återanvänd utrustning

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-03-28

Kontakt