Skydda dig mot brott och bedrägerier

Man tittar ut genom titthålet i ytterdörr.

Flera äldre i kommunen har den senaste tiden fått påhälsning av personer som utgett sig för att vara från hemvården. All personal i hemvården ska kunna legitimera sig med ID brickor, därför uppmanar vi till att ni inte släpper in okända som inte kan legitimera sig.

Äldre och personer med funktionsnedsättning kan drabbas av brott på grund av sin nedsatta funktionsförmåga. Ofta handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att på olika sätt försöka lura sig in i bostaden. Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon.

Här följer några tips kan förhindra brott och bedrägeri:

  • Släpp inte in okända - Släpp inte in oväntade besökare du inte känner. Väntar du att hemvården ska komma så be de legitimera sig med ID bricka. Du kan också ringa en anhörigt som du litar på och rådfråga innan du öppnar. Ha ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Lägg på luren om du är misstänksam, du behöver inte vara artig. De som kontaktar dig kan vara andra än de utger sig för – även om de verkar trovärdiga och har personlig information om dig. Det går inte att se eller höra att de är bedragare.
  • Logga inte in, lämna inte ut siffror - Seriösa företag, myndigheter och organisationer tar aldrig kontakt och ber dig att logga in på bankdosa eller lämna ut siffror.
  • Skydda din kod när du betalar eller måste ta ut pengar. Om du har portkod, håll den för dig själv och släpp inte in okända personer som saknar kod eller nyckel.
  • Om något händer, ring 112 vid pågående brott eller 114 14 för att lämna tips och göra en polisanmälan. Kontakta din bank direkt och ta stöd av människor i din närhet.

På polisens hemsida kan du läsa mer om hur du kan förebygga brott och bedrägerier:

Se polisens film om hur du skyddar dig mot bedrägerier nedan:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-05-17

Kontakt