Det här bör du tänka på vid rötmånad

Grönsaker i kylskåp

När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden, och den håller oftast i sig till slutet av augusti. Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Ditt viktigaste kom-ihåg: temperaturen. Ditt viktigaste verktyg: kylväskan!

Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka. Men råden är egentligen desamma som under andra tider på året.

Släng inte mat i onödan

Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten . Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

  • Håll maten kall från butiken till hemmet.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.

Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att handla klokt, förvara rätt och inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta.

Källa: Livsmedelsverket

Läs fler tips på Livsmedelsverkets hemsida:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-07-14

Kontakt