Nytt införandedatum av ungdomsbiljetten för ungdomar i gymnasieålder

Pågatåg gör ett stopp på tågstationen i Åstorp. 

I juni i år gick vi ut med informationen att kommunen beslutat ersätta Skånetrafikens gymnasiekort med ungdomsbiljetten från och med 1 augusti. På grund av administrativa problem har införandet inte kunnat genomföras som planerat. Nytt datum för införande av ungdomsbiljetten blir den 1 september.

Vi har tidigare informerat om att de tidigare gymnasiekorten som enbart gällde måndag till fredag under läsåret ersätts av Skånetrafikens ungdomsbiljett i höst. Den nya ungdomsbiljetten gäller för fritt resande i hela Skåne, dygnet runt, alla veckodagar samt under lov och var planerad att aktiveras och skickas ut den 1 augusti. På grund av administrativa problem kommer ungdomsbiljetten inte att kunna aktiveras förrän den 1 september. Vi beklagar givetvis detta och att det rådigt otydlighet kring ungdomsbiljetterna.

Ungdomsbiljetten skickas ut till alla kommunens ungdomar i gymnasieålder, även om du går på gymnasiet eller inte.

För dig som haft gymnasiekortet tidigare läsår

Ditt tidigare gymnasiekort kommer den 1 september att automatiskt aktiveras om till ungdomsbiljetten vilket innebär att du även kan resa fritt på kvällar, helger och lov. Du behöver inte göra något själv för att det ska fungera mer än att behålla ditt tidigare kort.

För dig som inte haft gymnasiekortet tidigare

Alla som blivit antagna till och börjat sin gymnasieutbildning i år kommer att få ungdomsbiljetten skickad till sin folkbokföringsadress. Detsamma gäller dig som är i gymnasieålder men inte går på gymnasiet. Brev kommer att skickas med instruktioner samt ett följebrev med påklistrat kort. Datum för utskick av dessa är beställda av kommunen till den 1 september 2022, eventuell fördröjning kan förekomma beroende på Skånetrafikens aktuella handläggnings- och produktionstid.

Mer information om ungdomsbiljetten hittar du hos Skånetrafiken:

Det här gäller fram till 1 september

Fram till den 26 september kan alla gymnasieelever resa utan att uppvisa skolbiljett måndag - fredag natt (00.00).

Alla som redan har ett kort sedan tidigare kommer att kunna resa som vanligt med gymnasiekortet, det vill säga måndag till fredag natt fram till den 1 september när korten görs om till ungdomsbiljett.

Eventuella frågor kring ersättning hänvisas till Skånetrafiken.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-02-24

Kontakt