Fabriksgatans psykiatriboende firar 15 år

15-års firande på Fabriksgatan

I år är det 15 år sedan Fabriksgatans psykiatriboende och mötesplats startade upp sin verksamhet. Under en strålande sommardag firades jubileet med tal, mingel, buffé och tårta.

Firandet inleddes med tal av Jonas Jönsson som är kommunchef i Åstorps kommun och passande nog var med och startade upp verksamheten för 15 år sedan. Därefter fick alla boende, personal och gäster som bjudits in till Fabriksgatans festligheter lyssna till sång, mingla och ta för sig av den stora buffén.

– Det är så roligt att se att så många har kommit idag. Det märks att Fabriksgatan under de här 15 åren blivit en betydelsefull verksamhet för personer med psykisk ohälsa i sitt liv, säger Christel Malmros, enhetschef för boende och stöd i Åstorps kommun.

Vad är Fabriksgatans psykiatriboende?

Om du har en psykisk sjukdom eller en psykisk funktionsnedsättning som gör att du inte kan bo i en egen bostad, kan du ansöka om bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen.

Fabriksgatan är en bostad med särskild service och ett bostadsalternativ för dig som behöver stöd och hjälp så att du kan klara ditt vardagliga liv. Boendet består av ett antal mindre lägenheter som alla har kök, vardagsrum, sovrum och badrum. Det finns tillgång till personal dygnet runt.

– Insatsen bidrar till att skapa en trygghet i att veta att det alltid finns personal i närheten om det skulle vara något. Vi ser också att det gör att man inte behöver uppsöka akutsjukvård och bli inlagd under längre perioder på grund av sin psykiska ohälsa, säger Christel Malmros och fortsätter:

– Vi har ett nära samarbete med hemsjukvården vilket underlättar för de boende i kontakten med sjukvården.

Stöd för ett fungerande vardagsliv

Meningen med att bo i en bostad med särskild service är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som du önskar och få ett fungerande vardagsliv. Tillsammans med personalen kommer du överens om hur stödet ska utföras.

– De flesta som bor här är väldigt självgående. Men det varierar också mycket dag för dag. Oftast är det dagsformen som styr. Det man gjorde igår kanske man inte gör idag, men i stället kanske man klarar helt andra saker, berättar Bitte Jönsson som jobbat på Fabriksgatan i 15 år.

Gisela Bengtsson som jobbat på Fabriksgatan i 7 år instämmer och tillägger:

– Vi stöttar och visar hur man ska göra, för att man sen ska försöka klara olika saker själv så långt som möjligt. Det är viktigt att inte komma in och ta över och göra saker för att det ska gå fortare. Det måste få ta den tid det behövs för att få in ett nytt moment i vardagen och vara delaktig.

Bitte Jönsson, Gisela Bengtsson och Christel Malmros

Bitte Jönsson, Gisela Bengtsson och Christel Malmros

En betydelsefull mötesplats

I anslutning till lägenheterna finns gemensamma utrymmen som agerar mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning med bistånd i Åstorps kommun. Varje vardag är lokalen öppen för så kallad social samvaro som innebär att man får möjlighet till social gemenskap, fika, spela biljard, promenera, lyssna på musik, baka och mycket mer.

– Här kan man socialisera så mycket man vill och klarar tillsammans med andra. Att få utmana sig själv och delta i ett socialt sammanhang kan också ge en trygghet och en känsla av att leva ett vanligt liv trots sin psykiska ohälsa, berättar Christel Malmros.

Hur ansöker jag om bistånd?

För att få komma till Fabriksgatans boende eller få delta i social samvaro måste du ansöka om bistånd.

En socialsekreterare gör en individuell bedömning enligt socialtjänstlagen om du är berättigad till bistånd och i så fall i vilken form.

För att ansöka om bistånd kontaktar du en socialsekreterare via Kundtjänst på telefonnummer 042-640 00.

Mer information finns på astorp.se/omsorg-och-stod/funktionsnedsattning/socialpsykiatri.html

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-09-09

Kontakt