Tillsyn med kameror för bättre sömn och ökad trygghet

Valmira Durmishaj, larm-och tekniksamordnare i Åstorps kommun och omsorgstagaren Franc står utomhus bland träd i höstens färger.

Valmira Durmishaj, larm-och tekniksamordnare i Åstorps kommun och omsorgstagaren Franc.

Vård och omsorg använder alltmer teknik för att öka tryggheten och självständigheten för äldre och personer med funktionsnedsättning. Hemvården i Åstorps kommun använder trygghetskameror för att göra tillsyn på natten, i stället för fysiska besök.

Så kallad tillsyn med trygghetskamera, eller digital tillsyn som det också kan kallas, är en tjänst för dig som har hemvård och behöver tittas till nattetid. Det innebär att tillsynen sker på distans med hjälp av en kamera i stället för ett besök av hemvårdspersonal.

Bättre nattsömn och stärkt integritet

Den vanliga tillsynen om natten med personal kan upplevas som störande och oroande. Fördelarna med digital tillsyn är att du som är lättväckt eller har svårt att somna om inte blir störd av besök, utan lugnt kan sova vidare medan tillsynen utförs. En studie från Socialstyrelsen visar på att många även upplever en stärkt integritet, då det inte längre kommer in personal i hemmet mitt i natten.

– Jag behöver hjälp att gå på toaletten flera gånger varje natt. Så jag har både vanlig tillsyn och digital tillsyn. Båda är lika viktiga men den digitala tillsynen gör att jag slipper bli väckt i onödan och får chans att sova ostört, berättar Franc en omsorgstagare som har digital tillsyn och försätter:

– Ser de att jag inte ligger i sängen under de tider vi bestämt att kameran ska kolla till mig så kommer hemvården och hjälper mig. Det känns tryggt, säger Franc.

– Tack vare att omsorgstagarna får en bättre nattsömn har de också mer ork och fungerar bättre i vardagen. Detta kan i sin tur leda till att de kan leva mer självständigt och bli mindre beroende av stöd från hemvården, berättar Valmira Durmishaj, larm-och tekniksamordnare i Åstorps kommun.

Bättre arbetsmiljö och ökad effektivitet

Trygghetskamerorna ger också förutsättningar för en bättre arbetsmiljö för hemvårdens personal då det innebär färre rutinmässiga tillsynsbesök.

– Tid kan läggas mer åt de som verkligen behöver ett personligt besök. Samtidigt som det har blivit mer effektivt då vi kan ge fler personer tillsyn utan att behöva öka bemanningen, säger Valmira.

Hur fungerar tillsynen med kameror?

En webbkamera med mörkerseende placeras i ditt sovrum eller på annat ställe i bostaden och kopplas till internet. Personalen kan då göra tillsyn via dator i stället för ett fysiskt besök på natten.

Ingen ljudavlyssning eller lagring av bilder kan ske och personalen tittar bara i kameran vid den/de tidpunkter som överenskommits tillsammans med dig. Det krävs rätt behörighet, användarnamn och lösenord vilket gör detta mycket säkert. Ingen obehörig har tillträde till kameran.

Om personalen vid tillsynen upptäcker något som avviker från det vanliga kan de vid behov ringa upp kameran igen eller kontakta nattpatrullen som då gör ett fysiskt besök.

Innan installation kommer du tillsammans med personalen överens om vad personalen ska göra om något avviker. Alla upplever vi trygghet på olika sätt därför är detta upp till dig att avgöra.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-10-05

Kontakt