Skollovsjobbare ska främja läsförståelsen för de yngre i kommunen

Bild på Ollie och Lukas

Under höstlovet kommer Mobila Teamet ha ett nytt gäng redo för att arbeta i Åstorps kommun. Nytt för i år är att skollovsjobbarna Lukas och Olin kommer att läsa för de yngre barnen på några av förskolorna i kommunen.

Forskning visar att läsförståelsen i hela Sverige minskar. Åstorps kommun vill bidra till att förbättra läsförståelsen och bidra till läslust och intresse för böcker redan i en ung ålder. Projektet görs tillsammans med Åstorps bibliotek samt Kultur- och Fritidsförvaltningen.

Skollovsjobb

Mobila Teamet vill ge våra ungdomar i Åstorps kommun en chans till kunskap om arbetsmarknaden, yrkesorientering samt arbetserfarenhet att ha med i sitt framtida CV. Ungdomarna utför enklare arbetsuppgifter i Hyllinge och Åstorp tre timmar per dag i fem dagar. Arbetsuppgifterna varierar från att städa klassrum, lättare renoveringsarbete och skräpplockning på kommunens grönområden. Nytt för detta lov är högläsning för de yngre i kommunen.

– Med skollovsjobb vill vi erbjuda ett positivt umgänge med jämnåriga, bidra till att stärka ungdomens självkänsla, motverka utanförskap och kriminalitet och i stället ge den unga en positiv anknytning till arbetsmarknaden. Ungdomen får visa prov på att ta ansvar bland annat genom att passa tider, lyssna på ledarna och upprätthålla rutiner berättar Michael Herega, fältsekreterare Mobila Teamet.

Lön ges i form av presentkort

Ungdomarna får 600 kronor i form av ett presentkort på Väla köpcenter i Helsingborg.

– Det positiva med presentkortet är att det är bundet till butiker som inte säljer alkohol eller tobak. De elever som inte har personnummer på grund av flyktingstatus kan få jobb hos oss och med enkelhet få ett presentkort som inte är knutet till en identitet. Elever med skyddad identitet känner sig inte lika utlämnade och barn som inte har bankkonto behöver inte lösa ut en avi eller check säger Magnus Persson, fältsekreterare Mobila Teamet.


Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-10-18

Kontakt