En gripande livshistoria för en ännu bättre socialtjänst

Föreläsning med Rebecca Svensson

Föreläsning med Rebecca Svensson

Åstorps kommuns socialförvaltning och socialnämnd fick häromveckan lyssna på en gripande föreläsning om familjehemsplacering. Rebecca Svensson har varit placerad under en stor del av sin uppväxt. Idag är hon socionom och jobbar som enhetschef för barn och familj i Åstorps kommun. Hon föreläser även om sin uppväxt.

– Jag lärde mig vara rädd för socialtjänsten när jag vad tre år gammal. Socialtjänsten tar barn, därför måste man akta sig, inte prata, bete sig. Rädsla för socialtjänsten kan ibland gå i arv. Det är viktigt att komma ihåg när man jobbar inom socialtjänsten, berättar Rebecca.

När Rebecca var tre år placerades hon första gången i familjehem och innan sex års ålder hade hon flyttat tio gånger. Under större delen av uppväxten var hon placerad på grund av sin biologiska mammas missbruk. Trots att hon än idag uttrycker att hon hatade socialtjänsten under uppväxten – valde hon i vuxen ålder att utbilda sig till socionom och börja jobba med utredningar av barn och ungdomar.

– När vi i socialtjänsten möter invånare är det viktigt att vi tänker på att rädsla för socialtjänsten kan ha gått i arv i flera generationer. Det handlar inte alltid om en ovilja att ta emot hjälp. Utan en rädsla, säger Rebecca och fortsätter:

– Som socialsekreterare kan det ibland vara svårt att nå fram till ett barn eller en vuxen när vi gör en utredning. Men genom ett gott och ärligt bemötande där vi involverar och gör klienten delaktig så kan steget till att be om hjälp bli mindre. Ett barn har koll och förstår mycket mer än man tror.

Praktiska tips och råd

Rebecca har under många år föreläst för kommuner och privata aktörer kring hur det är att växa upp med socialtjänsten som ständig föreslagare. Rebeccas föreläsning är en unik kombination av ett perspektiv av socialtjänsten både inifrån och utifrån. Hon delar med sig av händelser, bilder och dokumentation från sin uppväxt och varvar detta med praktiska tips och råd kring hur en man kan behålla ett barnperspektiv genom hela utredningsprocessen samt under tiden då barnet är familjehemsplacerat.

– Jag är så imponerad och gripen av Rebeccas kraft att hitta sätt att överleva. Så välbalanserad och nyanserad livshistoria som hjälper mig och andra professionella att se mer och bredare i mötet med barn som lever med dysfunktionella vuxna. Tack vare din öppenhet och ditt engagemang för barn och vuxna kan vi göra socialtjänsten ännu bättre, säger Felicia Mellgren Sandkvist, förvaltningschef på socialförvaltningen.

– En riktigt bra föreläsningen och en bra påminnelse om hur vi inom socialtjänsten bör möta barn i dysfunktionella familjer och vikten av hur vi inom myndigheten bör dokumentera, säger Jessica Cederlund, familjebehandlare på öppenvården.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-05-08

Kontakt