Åstorp har bäst tillväxt i Skåne

Bild med text som gratulerar Åstorps näringsliv till bästa tillväxt 2022

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, hamnar Åstorp på första plats. Dessutom i tuffast tänkbara konkurrens.

Det går bra för näringslivet i Åstorp. Så bra att vi i Skåne tar hem utmärkelsen Bästa Tillväxt, som delats ut av kreditupplysningsföretaget Syna årligen sedan 2007.

– Priset Bästa Tillväxt premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Utmärkelsen går därför till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

– Den här utmärkelsen bygger på konkreta fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Åstorps kommun toppar i år, efter tidigare år med mer blygsamma placeringar, är extra roligt eftersom det visar på att näringslivet i kommunen står starkt trots många orosmoln på himlen.

Susann Cardell, som är näringslivsutvecklare i Åstorp sedan 2011, ser med tillfredställelse på att kommunen återigen ligger i topp i länet.

– I första hand är det våra många duktiga företagare som ska ta åt sig äran av priset. Det är ju de som gör det stora jobbet. Samtidigt ser jag den här utmärkelsen som ett erkännande av att Åstorp är en kommun med ett gott företagsklimat, något som vi jobbat mycket med under många år, och naturligtvis ska fortsätta att arbeta aktivt för att förstärka, säger hon.

Susann Cardell pekar på flera orsaker till den positiva utvecklingen.

– En är att det finns en aktiv och positiv dialog mellan näringslivet och kommunen, där vi försöker vara så uppmärksamma på näringslivets behov som möjligt. En annan framgångsfaktor är näringslivets sammansättning med både mindre och större företag som ligger i framkant inom respektive branscher och som har framgångar både i Sverige och genom export.

Det geografiska läget och goda kommunikationer attraherar företagsetablering

– En annan fördel är vårt läge med goda kommunikationer. Det attraherar många företag och när vi får förfrågan från företag som funderar på att etablera sig här, är det bland annat detta som man nämner som ett tungt vägande skäl, säger Susann.

Ett annat tungt vägande skäl, som Susann Cardell framhåller, är de korta avstånden i Skåne, vilket gör att det finns en stor arbetsmarknad med hög kompetens att tillgå, och som lätt kan förflytta sig. Närheten till Helsingborg ser hon också som positiv, inte minst för att locka fler familjer att flytta till Åstorp.

För framtiden är Susann Cardell förhoppningsfull.

– Även om det finns orosmoln på himlen just nu är de signaler jag får från många av våra företag att man är fortsatt optimistiska. Många av företagen går riktigt bra. Finns det bekymmer så handlar det i så fall om att hitta rätt kompetens till de jobb som är lediga.

– Hade det problemet löst sig, något som vi delar med många andra kommuner, är jag övertygad om att flera av våra företag skulle växa ännu mer än vad de gör redan i dag, avslutar hon.

Vilka är Syna?

Syna AB är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag som etablerades redan 1947. Varje år delar Syna ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna granskar boksluten från alla svenska aktiebolag, och utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-01-05

Kontakt