Aktiviteter på Åstorps kommuns träffpunkter

KAOS-kören på Punkthusets träffpunkt.

KAOS-kören på Punkthusets träffpunkt.

I början av året påbörjades en satsning med att bryta ofrivillig ensamhet och isolering hos speciellt äldre invånare och för personer med funktionsvariationer samt personer inom socialpsykiatrin. Vi har träffat aktivitetssamordnarna Ellen Van Meurs Savbrant och Jessica Hall som berättar om hur arbetet pågår för att skapa ännu fler aktiviteter i kommunen.

Ellen och Jessica anställdes i samband med att restriktionerna, till följd av pandemin, släpptes. Deras uppdrag är att samordna aktiviteter på kommunens träffpunkter och runt om i kommunen med hjälp av samarbetspartners och frivilliga insatser.

Hej Ellen och Jessica, vad händer i kommunen just nu?

— Frivilligcentralen har under hösten bytt namn till Träffpunkt Trädgårdsgatan 15 som ett led av att vi har startat upp mötesplatser på trygghetsboendena Punkthuset och Rönnåsen som vi kallar för träffpunkter, säger Jessica.

— I dagsläget har vi på Träffpunkt Trädgårdsgatan en grupp för sittgymnastik, en grupp som tycker om att skapa och måla. På fredagar har vi caféverksamhet på förmiddagen. Då har vi också tillfällen med inbjudna gäster som till exempel Osteoporosföreningen, lokal amatörfotograf som visat sina bilder och information från biblioteket. Nu i december har vi redan hunnit med en julfest och musikunderhållning. Det blir också varit luciafirande i samverkan med Hjärt- & Lungföreningen Åstorp och i mellandagarna bjuder vi in till grötlunch, berättar Ellen.

Träffpunkterna har under hösten och försetts med en del nytt aktivitetsmaterial som bland annat olika sällskapsspel och boule för inomhusbruk.

Aktivitetssamordnare arbetar också en eftermiddag i veckan på respektive trygghetsboende; Punkthuset i Åstorp och Rönnåsen i Kvidinge. På Rönnåsen finns redan också ett gott samarbete med kyrkan och en volontär som leder aktiviteter.

Hur utvecklar ni träffpunkterna?

— Tanken är att det ska finnas ett varierat utbud av aktiviteter flera dagar i veckan. För att utveckla träffpunkterna behöver vi ta reda på vilket utbud som önskas och vilka resurser i form av föreningar och volontärer som kan hjälpa till med detta arbete, säger Jessica och fortsätter:

— Vi har i dagarna fått klartecken till att börja arbetet med att skicka ut en enkät som är en kombination av kartläggning och frågor kring hur aktivitetsutbudet ska kunna utvecklas. Enkäten kommer att skickas ut till samtliga kommuninvånare som är 65 år och äldre. I det arbetet kommer vi att ta hjälp av Arbetsmarknadsenhetens verksamhet Resurs.

Frivilligverksamheten omfattar redan idag ett tiotal volontärer. De genomför uppdrag som till exempel hembesök, promenader och hjälper till på de befintliga träffpunkterna. Under året har aktivitetssamordnarna samverkat i olika aktiviteter tillsammans med Friluftsfrämjandet, Rotary, Osteoporosföreningen i Skåne län, olika lokala körer samt Kvidinge församling.

— Nu är vår vidare intention att nå fler invånare i Nyvång och Hylling med volontärstödda träffpunkter, säger Jessica.

Vem är välkommen till Träffpunkterna?

— Vårt verksamhetsområde omfattar seniorer, personer med olika funktionsvariationer samt personer inom socialpsykiatrin och alla är de välkomna till våra träffpunkter. Träffpunkterna är tänkta att fungera som en trygg punkt för social samvaro. Det krävs inget medlemskap för att delta i våra aktiviteter och det är upp till var och en om man vill köpa fika när det erbjuds, berättar Ellen.

Missa inte programmet

På Åstorps kommuns hemsida finns varje månad ett nytt program för träffpunkterna:

Kontakta oss

Vill du veta mer om aktiviteterna på träffpunkterna, har frågor eller vill bli volontär är du välkommen att kontakta Jessica och Ellen via Kundtjänst 042-640 00 eller frivilligcentralen@astorp.se.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2022-12-16

Kontakt