Får du inte ekonomin att gå ihop?

Lena Karolidou är budget- och skuldrådgivare i Åstorps kommun

Lena Karolidou är budget- och skuldrådgivare i Åstorps kommun

Är du orolig för att pengarna inte ska räcka hela månaden ut? Eller har du skulder du behöver hjälp med att lösa? Om du har problem med ekonomin kan du få gratis rådgivning av kommunen. Lena Karolidou är budget- och skuldrådgivare och erbjuder hjälp och stöd till dig som vill förbättra din privatekonomi.

Januari brukar ses som årets fattigaste månad och höjda priser på el, bensin och livsmedel gör det inte bättre. Finns det inga extra marginaler eller ingen budgetplanering i ekonomin så är det svårt att få pengarna att räcka till hela månaden. Vi frågade Lena om hon märker av inflationen.

— Jag upplever att det är som tidigare år och tittar jag på nyinkomna ärende så var det fler ärenden 2021 än 2022. Fler söker även hjälp i ett tidigare skede, innan problemen blir för stora, för att göra en budget, få tips och idéer. Det är en positiv förändring mot tidigare. Finns det inte någon långsiktig planering är det lätt att leva för dagen och då är risken att det är svårt att få pengarna att räcka till hela månaden, berättar Lena.

Så här kan du få hjälp med ekonomin

Förutom att du kan få hjälp med att göra en budget kan Lena hjälpa till med:

  • att hitta olika möjligheter för att förbättra din ekonomi,
  • hitta lösningar kring en skuldsituation,
  • att vid hyresskulder se över dina möjligheter att betala hyran och försöka nå en överenskommelse om fortsatt boende samt
  • att förmedla kontakter till Kronofogden, inkassobolag och kreditgivare att få hjälp vid ansökan om skuldsanering.

— Jag hjälper till med det mesta, det kan även handla om att ansöka om en god man, ringa myndigheter, betala räkningar, rådgivning vid samlingslån och ibland vill någon bara prata ut om sin problematik. Men den största anledningen till att personer söker hjälp är fortfarande för att få hjälp med skuldsanering, konstaterar Lena.

Hjälp med skuldsanering

En skuldsanering beslutas av Kronofogden och ansökan kan göras direkt på Kronofogdens hemsida. Lena kan berätta hur en skuldsanering går till och kan också hjälpa till att göra ansökan genom ett IT-system som kommunen har.

En skuldsanering är alltid en betalningsperiod på fem år. Du kan även få en betalningsplan utan betalning beroende på vad du har i förbehållsbelopp (det beloppet som enligt norm du ska klara dig på). Om du får en beviljad skuldsanering har du två betalningsfria månader, juni och december.

— När det gäller samlingslån brukar jag hänvisa till banken eller till internet. Det är inget jag går in i, det kan bli så fel om det inte blir till belåtenhet för den rådsökande. Däremot kan jag tipsa om att alltid tänka på räntan, det är det viktigaste. Och om du ska ta ett samlingslån ska det vara på hela skuldbeloppet annars finns det ytterligare skuld månaden efter, förklarar Lena.

Möte för att få en helhetsbild över ekonomin

Numera tar de flesta kontakt via mejl, men oavsett om du ringer eller mejlar Lena så blir du erbjuden ett möte på kommunhuset för att se över vardagsekonomin.

Det är bra att vara förberedd innan mötet med en budget- och skuldrådgivare. Ta med post som räkningar och brev från Kronofogden, inkassobolag och andra som vill ha betalt. Gör en lista på alla kända skulder. Ta fram hushållets senaste inkomstdeklarationer. Ta fram lönespecifikationer, beslut om bidrag med mera.

— Det första vi gör när vi träffas är att prata om hur det ser ut därefter gör vi en kartläggning över vardagsekonomi för att få en helhetsbild. Det viktigaste är att titta på inkomsten och vad det finns att göra. Sedan skiljer jag alltid på vardagsräkningar och skulder. Därefter ser vi tillsammans vilken riktning det lutar åt och vad vi behöver genomföra, säger Lena.

Beroende på vilka problem du har så skiljer det sig åt hur många gånger ni behöver träffas. I snitt brukar det vara tre möten som behövs. Men i vissa fall kan det behövas längre tid.

Tips för att spara pengar

Här är några tips för att få pengarna att räcka längre:

  • Planera veckans matsedel efter kampanjvaror i olika affärer.
  • Det finns veckans ”billiga veckomenyer” på nätet.
  • Storhandla, småhandla blir oftast dyrare.
  • Handla aldrig på tom mage.
  • Köp varor på kampanj och gärna med kort datum.
  • Om det finns varor som du ofta brukar, hamstra när det är på kampanj.
  • Inga panikköp, tänk några dagar innan du bestämmer dig för att köpa varan, behöver jag detta?
  • Kontrollera alltid ditt kvitto.
  • Tillaga storkok och gör matlådor och frys in.
  • Gör mindre portioner för att minska matsvinnet.
  • Sälj begagnade prylar.
  • Skippa take away kaffet, ta med eget.
  • Välj cykel framför bil.
  • Köp kläder på halva reapriset.
  • Städa i prenumerationer.
  • Säg upp alla streamingtjänster och se efter en månad vilket du verkligen saknar, använd gratisutbud.
  • Köp inte försäkring som är kopplat till en specifik vara utan att kolla din hemförsäkring först.

Kontakta budget- och skuldrådgivningen

Du når Lena Karolidou via Kundtjänst på telefon 042-640 00 eller e-post: lena.karolidou@astorp.se.

Besöksadress är Medborgarkontoret, Storgatan 7, 265 80 Åstorp

Det är helt kostnadsfritt att få budget- och skuldrådgivning om du är folkbokförd i Åstorps kommun. Lena har även tystnadsplikt, vilket betyder att allt som ni pratar om stannar mellan er.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-07-05

Kontakt