Vård och glädje i ett, tack vare det trollande bordet

Omsorgstagare på Astern spelar Tovertafel

Omsorgstagare på Astern spelar Tovertafel

På Asterns vård- och omsorgsboende spelar de boende och personalen ett spel som kallas Tovertafel. Det är ett interaktivt spel som på ett roligt och lekfullt sätt utmanar personer med demenssjukdom till att röra på sig mer och umgås tillsammans.

Tovertafel som betyder "det trollande bordet” på holländska är ett spel som utvecklats i Nederländerna. Från början utvecklades det för personer med demenssjukdom för att stimulera fysisk och kognitiv aktivitet. Idag används spelet förutom på vård- och omsorgsboenden även inom funktionshinderverksamheten.

Flera olika spel i ett som väcker minnen till liv

Spelet fungerar genom en dator som är kopplad till en projektor i taket som sedan projicerar rörliga bilder som deltagarna kan interagera med. Asterns Tovertafel innehåller just nu 13 olika spel. Till exempel kan man kasta boll till hundar, smälla ringar för att lösa ordspråk, fånga fjärilar, kasta boll till varandra, skapa påhittade stjärnbilder, smälla bubblor och delta i skattjakt genom att leta efter föremål på en strand.

På frågan om ordspråken inte är för svåra att lösa säger Sofie Göthe som är undersköterska på Astern att det sitter i ryggmärgen, de flesta minns fortfarande gamla ordspråk.

— Just det spelat uppmuntrar till diskussion och vi får lära känna omsorgstagarnas livshistoria. Men annars är bollkastning och kasta boll till hundar populärast. Både vi som personal och anhöriga tycker att det är ett bra sätt att umgås på. Det blir en känsla av samhörighet när vi spelar och leder ofta till samtal, skratt och minnen av till exempel djur väcks till liv, berättar Sofie

En annorlunda aktivitet som höjer livskvaliteten

Spelen är speciellt utvecklade för målgruppen, med tanke på varje spelares behov. Samtidigt som spelet stimulerar personer med demens till att röra sig mer och interagera med andra personer så bidrar det till att bryta apati. Tovertafel hjälper även vård- och omsorgspersonal att förbättra omsorgstagarnas livskvalitet.

— Det är en annorlunda aktivitet utöver det vanliga som är omtyckt och uppskattat av de flesta. Spelen är lätta att lära sig och personer med demens kan ha lite svårare att följa med i ett samtal, då är det lättare att ta till sig ljud och bild, säger Sofie.

Inget nytt spel

Astern har använt Tovertafel sedan cirka 2015. Men eftersom spelet uppdateras regelbundet med helt nya spel så finns det mycket att välja mellan.

— Vi använder spelet mest på höst och vinter när vi inte kan komma ut så mycket. Det blir speciellt på kvällar och helger när det är lugnare tempo på avdelningen. Min uppfattning är att spelet gör omsorgstagarna lugna inför natten, känner samhörighet och att de får en positiv känsla i kroppen. Andra effekter av spelet är att det förlänger och bibehåller rörelseförmågan och motoriken. Och inte minst att personalen får kvalitetstid med omsorgstagarna, säger Sofie.

Film på Tovertafel från Astern

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-01-27

Kontakt