Succé när anpassad grundskola årskurs 7-9 testade Fritidsbankens nya skridskokälkar

Malin Midander, lärare på Björnekullaskolan och Linda Wijkander från Fritidsbanken provar skridskokälkarna.

Malin Midander, lärare på Björnekullaskolan och Linda Wijkander från Fritidsbanken provar skridskokälkarna.

Fritidsbanken i Åstorp har fått in skridskokälkar som kan användas av de som av olika anledningar inte kan åka skridskor ståendes. Förra veckan fick eleverna från anpassad grundskola i årskurs 7-9 testa på de nya skridskokälkarna i Åstorps ishall.

Fritidsbanken har funnits i Åstorp sedan hösten 2022 och fungerar precis som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Här kan alla som vill låna utrustning helt gratis under 14 dagar för en aktiv fritid. Det kan till exempel vara skridskor, inlines, flytvästar, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar och numera även skridskokälkar.

– Vi vill att invånarna i kommunen ska öka sin fysiska aktivitet och få möjlighet att prova på så många olika idrotter som möjligt. Kanske kan vi också vara en väg in till föreningslivet, genom att få fler att prova på utrustning och hitta intresse för en ny sport som man blir sugen på att testa på, säger Linda Wijkander som jobbar på Fritidsbanken och fortsätter:

– Fritidsbanken är verkligen till för alla, och vi har en del saker, exempelvis dessa skridskokälkar, som gör det möjligt för alla, oavsett eventuell funktionsnedsättning, att ta del av vårt utbud och bidra till att så många som möjligt ska kunna ha en aktiv fritid.

Just denna dag hade Fritidsbanken tillsammans med Björnekullaskolan bokat in en timme i ishallen för att åka skridskor lånade från Fritidsbanken och för att testa de nya skridskokälkarna. Malin Midander som är speciallärare i anpassad grundskola årskurs 7-9 på Björnekullaskolan testade på skridskokälken som enligt henne var en succé:

– Kälkarna är väldigt stabila på grund av de breda medarna nedtill, man får använda stavar för att skjuta ifrån och få lite fart, men det går snabbt att komma in i det. Jag kan verkligen rekommendera dem, det var jätteroligt!

Eleven Petra som går i årskurs 8 och precis tagit en tur på skridskokälken för första gången instämmer med Malin:

– Det var jättebra, jättekul! Roligare än att åka vanliga skridskor och inte så svårt. Man lärde sig ganska snabbt, säger hon.

Elever och lärare åker skridskor och skridskokälke i Åstorps ishall

Fritidsbanken har något för alla

Fritidsbanken i Åstorp slog upp portarna den 18 september 2022 och sedan dess har responsen varit god. Möjligheten att samarbeta med skolorna ses som något väldigt positivt från bådas håll.

– Att Fritidsbanken finns utgör fantastiska möjligheter för oss. Jag tänker på de som sitter i rullstol och inte kan åka vanliga skridskor, att de kan få möjligheten att låna en sådan här kälke då det inte kanske är det vanligaste att ha hemma, det är ju helt fantastiskt, säger Malin och fortsätter:

– Bara möjligheten att kunna gå dit och låna skridskor så att vi alla kan åka är minst lika bra, det är ju ingen självklarhet att alla barn och ungdomar har skridskor liggandes hemma så Fritidsbanken betyder mycket för vår verksamhet, säger Malin.

Linda Wijkander har varit med sedan uppstarten av Fritidsbanken och sedan invigningen i september har fler och fler hittat dit.

– Responsen på Fritidsbanken hittills har varit jättebra, det kommer hela tiden in nya som inte besökt oss tidigare som har fått nys om oss. Det är folk i blandade åldrar som kommer in till oss, men vi har önskemål om att fler äldre ska komma in och se vad det finns för utrustning för dem att låna. Alla som vill är varmt välkomna att besöka oss och låna våra prylar, avslutar Linda.

Läs mer om Fritidsbanken och se deras aktuella sortiment nedan:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-08-03

Kontakt