Ett år sedan Rysslands invasion av Ukraina – Åstorp visar fortsatt stöd för Ukraina

Ukrainas flagga på helstång utanför kommunhuset i Åstorp

Ett år av mänskligt lidande har nu passerat, då det som få trodde skulle inträffa blev verklighet när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022. Det som hänt under det gångna året är svårt att ta in för många av oss här i Sverige som levt i fredstid i över 200 år.

Roger Nielsen (M), kommunstyrelsens vice ordförande, blev som så många andra väldigt personligt berörd av kriget och tog in ett ukrainskt par i sitt hem när kriget bröt ut.

– Jag och min fru Pernilla hade ett par från Ukraina i 30-åldern boende hos oss mellan mars och juni 2022, så bara det gör att kriget känts ännu närmare och det sätter verkligen saker i perspektiv, säger Roger och fortsätter:

– Paret var på sin första semester tillsammans när kriget bröt ut. Vår son som varit i Ukraina och arbetat erbjöd Anastasia och Ivan en plats hemma hos oss. Anastasia är nu är tillbaka i Kiev, så vi får uppdateringar om hur livet är där med jämna mellanrum. Det är många här i Sverige som på olika vis ställt upp för Ukraina och folket där. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla er i Åstorps kommun som på olika sätt hjälpt människorna i Ukraina, ni har gjort och gör skillnad. Nu är vi är många som hoppas på att kriget ska ta slut och att lidandet för alla ska upphöra en gång för alla.

Åstorps kommun har sedan mars 2022 visat sitt stöd för Ukraina genom att ha den ukrainska flaggan på helstång utanför kommunhuset.

– Det är en symbolisk handling för att visa vår solidaritet med Ukraina och att vi fördömer Rysslands invasion av landet, och vi har inga planer på att ta ner flaggan. Jag vill precis som Roger uttrycka stor tacksamhet till alla som visat sitt stöd för det ukrainska folket och hjälpt till på olika sätt, stort som smått, säger kommunchef Jonas Jönsson och fortsätter:

– Även om rapporteringen i media om kriget inte är lika frekvent som tidigare så är det viktigt att vi inte glömmer att kriget i allra högsta grad fortfarande pågår och om vi har möjlighet, gör det vi kan för att hjälpa till. Att den ukrainska flaggan svajar i vinden på torget i Åstorp må vara en symbolisk handling, men jag hoppas att vi genom den kan uppmana till att inte glömma eller ignorera det som pågår. I stället önskar jag att vi, när vi passerar torget kan stanna upp en sekund, lyfta blicken mot flaggan och skänka en tanke till det ukrainska folket som har vårt fulla stöd.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-08-23

Kontakt