Anpassad grundskola testar på goalball

Elever som spelar goalball.

Elever som spelar goalball.

Fritidsbanken i Åstorp har fått in ett goalball kit. Eleverna från anpassad grundskola i årskurs 7-9 fick testa på goalball som främst riktar in sig till personer med nedsatt syn eller ingen syn.

Under vårterminen har eleverna från den anpassade grundskolan på Björnekullaskolan testat massvis med olika sporter. Vilket är enormt värdeskapande för eleverna att komma ut och pröva på olika fritidsaktiviteter. Just denna dag hade Fritidsbanken tillsammans med Björnekullaskolan bokat in en timme på Arena Åstorp för att testa på goalball.

Utrustningen för goalball.

Utrustningen för goalball.

Goalball är en lagsport som spelas på plan där långsidan är 18 meter och kortsidan är 9 meter, kortsidorna fungerar som mål. Den enda utrustningen du har är en boll som är något större än en basketboll, och en ögonbindel för att spelet ska ske på lika villkor oavsett synförmåga. I bollen finns en plinga som gör så att alla spelare på planen hör när den rullar längst golvet. Med hjälp av upphöjda linjer kan spelarna känna var på planen de befinner sig.

Malin Midander som är speciallärare i anpassad grundskola årskurs 7-9 på Björnekullaskolan säger såhär om goalball:

—Det var obehagligt att inte kunna se vad man gör när man spelar, det ledde till en känsla som många nog inte har upplevt förut. Att våga ta på sig ögonbindeln och släppa all kontroll är vågat, men alla elever har testat att göra det och jag är otroligt stolt över dem.

Fritidsbanken

Fritidsbanken har funnits i Åstorp sedan hösten 2022 och fungerar precis som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan alla låna utrustning helt gratis under 14 dagar för en aktiv fritid. Det kan till exempel vara skridskor, inlines, flytvästar och även sällskapsspel.

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-03-03

Kontakt