Polisen informerar kommunens äldre om hur de ska agera för att undvika telefonbedrägeri

Äldre kvinna pratar i telefon med laptop i knät.

Under 2022 ökade telefonbedrägerier mot äldre med nästan hundra procent nationellt jämfört med året innan. I samband med polisens nationella kampanj mot bedrägerier besöker kommunpolis Marie Nilsson kommunens träffpunkter under denna vecka för att prata om telefonbedrägerier och hur de kan undvikas.

Mellan vecka 8 och 10 genomför polisen en nationell kampanj i syfte att minska antalet bedrägerier. Bland annat skickas det ut vykort till 1,2 miljoner hushåll i Sverige till personer som är 70 år och äldre. I samband med kampanjen tog kommunpolis Marie Nilsson initiativet att åka ut och informera våra äldre om telefonbedrägerier och ge tips på hur de kan minska risken att bli utsatta på kommunens olika träffpunkter. Första besöket gjordes förra veckan, och denna vecka finns möjlighet att komma och lyssna till Marie under tisdagen och fredagen.

Polisen i Åstorp satsar på förebyggande information för att skydda våra äldre mot bedrägeriförsök

Förra veckan hade Träffpunkt Rönnåsen besök av Marie Nilsson från polisen som berättade om telefonbedrägerier och tipsade om de bästa sätten att skydda sig mot detta.

Kommunpolis Marie Nilsson på Träffpunkt Rönnåsen.

Kommunpolis Marie Nilsson informerade om telefonbedrägerier på Träffpunkt Rönnåsen under vecka 9.

Under vecka 10 kommer Marie vid två tillfällen komma och informera om detta på kommunens andra träffpunkter. Se tider och datum för detta nedan.

Tillfälle 1

Datum: Tisdag 7 mars

Plats: Träffpunkt Punkthuset, på Punkthusets restaurang (Hemgatan 11 i Åstorp)

Tid: 14:30-16:00

Tillfälle 2

Datum: Fredag 10 mars

Tid: 10.15

Plats: Träffpunkt Trädgårdsgatan (Trädgårdsgatan 15 i Åstorp)

Ingen föranmälan krävs.

Telefonbedragare riktar ofta in sig på äldre personer

Vem som helst kan bli utsatt för bedrägeriförsök, men polisen ser att de kriminella just när det gäller telefonbedrägerier ofta riktar in sig mot äldre personer. Många gånger leder det till fruktansvärda följder för den drabbade, exempelvis kan en pensionär bli av med hela sin pension.

Telefonbedrägerier är ett sätt för kriminella nätverk och personer att lura till sig någon annans pengar genom att exempelvis uppge att de ringer från banken eller låtsas vara en släkting. Metoden anses av många kriminella vara både enklare och mindre riskabel än andra sätt att stjäla pengar och har därför ökat explosionsartat under de senaste åren.

Skydda dig mot telefonbedrägerier – tips

  • En bedragare som ringer kan till exempel säga att den är en släkting eller från banken. Om du är osäker på vem som ringer ska du avsluta samtalet.
  • Logga aldrig in med bank-id om någon ringer upp och ber dig.
  • Lämna inte heller ut koder från bankdosa eller till betalkort.
  • Personen som ringer kan säga att du håller på att förlora pengar, eller att en släkting råkat illa ut. Lita inte på den som ringer även om den har information om dig.
  • Mer information finns att läsa på polisens hemsida:

Mer information om aktiviteter på kommunens träffpunkter hittar du på astorp.se:

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-03-06

Kontakt