Elitidrottare högläser för andraklassare i Åstorps kommun som läsande förebilder

Stephanie Petersson, 

Stephanie Petersson, Andreas Landgren och Tilda Pettersson hälsade på Kvidinge skola som läsande förebilder.

Förra veckan var det premiär för konceptet Läsande förebilder i Åstorps kommun. Tre spelare från Helsingborgs IF besökte klass 2A och 2B på Kvidinge skola och läste ur boken ”Luna och superkraften: Upptäckten”. De svarade även på frågor från barnen, som varför det är viktigt att läsa och vilken som var deras favoritbok.

Läsande förebilder innebär att elitspelare inom bland annat fotboll och hockey möter eleverna i klassrummet som läsande förebilder.

Under skolbesöken får elever i årskurs 2 besök av elitspelare som läser högt ur boken ”Luna och superkraften: Upptäckten” av Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson. De talar också om vikten av läsning och studier. Konceptet ska bidra till läslust och förståelse för vikten av att kunna läsa.

”Precis som det är viktigt att träna kroppen är det lika viktigt att vi tränar hjärnan” – Tilda Pettersson, mittfältare i Helsingborgs IF:s damlag.

Karolina af Kleen, Andreas , en projektor med bild från boken Luna och superkraften, Elin och Stephanie.

Förra veckan fick Kvidinge skola besök av Andreas Landgren från Helsingborgs IF:s herrlag, tillsammans med Stephanie Petersson och Tilda Pettersson från HIF:s damlag. Spelarna började med presentera sig och ställa lite frågor till eleverna innan de läste två kapitel ur boken ”Luna och superkraften: Upptäckten”. Under tiden de läste visades bilder från boken på en projektor så att barnen kunde hänga med i berättelsen via både högläsning och bilder.

Efter högläsningen fick alla barn varsin signerad bok att ta med sig hem och spelarna skickade med eleverna ett uppdrag, riktat till eleverna och deras vårdnadshavare - en utmaning som avsåg att bidra till att de läser vidare i boken när de kommer hem. Dessutom fick varje elev två biljetter var till HIF:s seriepremiär mot Östers IF den 4 april – något som togs emot med stor förtjusning!

Alla barn fick två biljetter till HIF:s herrlags första match för säsongen samt ett signerat exemplar av boken "Luna och superkraften: Upptäckten".

Alla barn fick två biljetter till HIF:s herrlags första match för säsongen samt ett signerat exemplar av boken "Luna och superkraften: Upptäckten".

Anna Eklund, elever och elitspelarna
Tilda Pet

Tilda Pettersson och Andreas Landgren delar ut matchbiljetter och böcker till eleverna.

Efter besöket i klass 2B var det dags för samma upplägg i klass 2A som också hade förberett frågor till spelarna. Frågorna handlade om alltifrån hur många böcker de läst där alla var överens om att de tappat räkningen, till vad som är viktigt att tänka på när man spelar fotboll (ha roligt!) till vilka favoritböcker spelarna hade. Där varierade svaren från Harry Potter till självbiografier. Spelarna berättade också varför det är viktigt för dem att kunna läsa i sin roll som elitspelare.

”Vi får ju precis som ni säkert får ett schema som berättar var vi ska vara och när, och hade vi inte kunnat läsa det kanske vi hade missat en viktig träning eller fotbollsmatch. Det är också viktigt att kunna läsa vad som står i kontraktet mellan spelare och klubben de ska spela i så att man vet vilka regler som gäller och hur mycket man ska få betalt till exempel.” - Andreas Landgren, mittfältare i HIF:S herrlag.

Om Läsande förebilder

Konceptet är från början framtaget av Varbergs kommun, Varberg Bois och Sparbanksstiftelsen. Det är därifrån Åstorps kommun hämtat inspiration att genomföra projektet.

Läsning är en livsviktig kunskap för elevernas skolgång och framtidsval, en demokratisk rättighet. Alla som arbetar i skolan ska verka för att utveckla kontakter med kultur- och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö. (Lgr 22, Skolverket)”.

Satsningen med läsande förebilder är framarbetad av kommunens karriärvägledningsgrupp.

Läsande förebilder är ett samarbete mellan bildningsförvaltningen, Stiftelsen Gripen, Helsingborgs IF och Rögle BK. Planen är att alla Åstorps skolor ska få besök av läsande förebilder från både HIF och Rögle BK.

Klassrum 2A på Kvidinge skola

Prenumerera på nyheter från astorp.se

Hantera prenumeration
Senast ändrad • 2023-09-28

Kontakt